Panzanella is een Italiaanse broodsalade vol frisse smaken en voedzame ingrediënten. Perfect voor de zomer dus ideaal om nu vast mee te oefenen. Verwacht sappige tomaten, knapperige groenten en oud brood dat tot leven wordt gewekt. Dag voedselverspilling, hello smaaksensatie! Dit recept komt van Peppi Deli uit Amsterdam. Elk kwartaal delen Onno en Roel van Peppi een seizoensgebonden recept met een originele twist om thuis mee aan de slag te gaan. Dit keer: Panzanella met perzik en een dressing van tomaat.
Recept uit Toscane: Panzanella salade met knapperig ‘oud’ brood
Roel van Peppi: ‘Panzanella is een heerlijke broodsalade uit Toscane met restjes oud brood. Droog geworden brood wordt weer lekker knapperig door ze met olijfolie te besprenkelen en te roosteren in de oven of te bakken in de koekenpan. Wij gebruiken hiervoor onze overgebleven focaccia.’
Ingrediënten salade:
- ½ komkommer (in blokjes)
- 3 tomaten (in kwarten)
- ¼ rode ui
- 8 basilicumblaadjes
- 150 gr focaccia brood (liefst 1 dag oud)
- 1 wilde perzik (in reepjes)
- 1 el kappertjes
- 2 el kalamata olijven
Ingrediënten dressing:
- 1 tomaat (circa 115 gr)
- 1 teen knoflook
- 20 gr rode ui
- 30 gr rode wijnazijn
- 150 gr olijfolie
- peper en zout naar smaak (optioneel)
- ¼ rode peper voor extra pit (optioneel)
Bereidingswijze:
- Snij de rode ui in dunne ringen en meng dit met een beetje rode wijnazijn, zodat de ui wat minder scherp wordt;
- Snij de focaccia in blokjes van ongeveer 2 cm. Bak de stukjes focaccia op middelhoog vuur in een koekenpan goudbruin, laat even afkoelen;
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine of pureer met staafmixer tot een gladde emulsie;
- Neem een grote mengkom en doe hier de tomaten, komkommer, perzik, kappertjes, focaccia en olijven in, voeg de dressing toe. Meng het geheel goed door;
- Serveer de panzanella salade met de verse basilicum en rucola;
- Optioneel met buffel mozzarella of burrata.
Over Peppi Deli
Onlangs geopend in de Amsterdamse Pijp en nu al een aanwinst die de buurt niet meer weg kan denken. Peppi is een biologische en vegetarische delicatessenwinkel met tal van vegan opties. De menukaart is geïnspireerd op de mediterrane en Midden-Oosterse keuken met een seizoensgebonden, wekelijks wisselend menu. Lekker en gezond eten voor alledag met verrassende smaken. De focus ligt op afhaal, maar ook binnen zijn er een paar tafeltjes voor eat-in. Peppi Delli is dagelijks geopend: ma-vr 11:00-20:00 uur, za-zo 11:00-16:30 uur. Adres: Tweede van der Helststraat 17, Amsterdam.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Beeld: Kasia Gatkowska