Soms heeft je lichaam een break nodig. Een reset om je spijsverteringssysteem te reinigen, afvalstoffen kwijt te raken en je metabolisme een boost te geven. De overgang van winter naar lente is een ideaal moment voor zo’n lenteschoonmaak. Nicole van Kempen van By Veda deelt hieronder het perfecte Ayurvedische recept voor een lente-detox: mungbonensoep. Makkelijk verteerbaar, voedzaam én lekker. Extra leuk: je kunt de soep customizen zodat het precies aansluit op de behoefte van jouw dosha (mind/body-type).
Detox recept: mungbonensoep speciaal voor jouw Ayurvedische mind/body-type
Nicole: ‘De wisseling van de seizoenen is het perfecte moment voor een detox. Je maakt het je lichaam daarmee wat makkelijker in deze overgangsfase en het helpt om afscheid te nemen van je figuurlijke winterjas en de ‘zwaarte’ van de winter achter je te laten. Zowel fysiek in de vorm van afvalstoffen en misschien een paar extra kilootjes, als mentaal in de vorm van zware of sombere gevoelens. Detoxen kan op veel verschillende manieren, maar gebeurt in Ayurveda altijd met aandacht voor je spijsverteringsvuurtje. Dat willen we namelijk zo optimaal mogelijk laten branden. Hoe beter je spijsvertering functioneert, hoe minder afvalstoffen in je lijf.
Mungbonen
In Ayurveda wordt dit kleine groene boontje al duizenden jaren gebruikt vanwege de reinigende en voedende eigenschappen. Mungbonen zijn veel makkelijker verteerbaar dan de meeste andere peulvruchten en de combinatie van de wrange smaak. En de oplosbare en onoplosbare vezels in mungbonen schrapen letterlijk je darmen schoon. Alsof je de bezem er doorheen haalt. Mungbonen zitten bovendien bomvol eiwitten, vitamines en mineralen.
Wellen, weken en goed koken
Het is belangrijk om mungbonen goed te wellen en lang genoeg te koken omdat ze anders Vata kunnen verhogen. Voor de zekerheid hebben we wat asafoetida toegevoegd (ook wel hing genoemd), dat vermindert ongewenste gasvorming. Asafoetida is wat lastiger verkrijgbaar en kan je eventueel vervangen door bonenkruid. Mungbonen koop je bij de meeste (biologische) supermarkten. Heb je eigenlijk nooit ècht honger? Dat is meestal een teken dat je spijsvertering niet zo sterk is. Ga dan voor de variant zonder het groene velletje. Dat maakt ze iets minder reinigend maar wel veel makkelijker verteerbaar. Je vindt mungbonen zonder het groene velletje bij de meeste toko’s.
Recept voor mungbonensoep
Ingrediënten voor 1 flinke portie mungbonensoep:
- 150 gram mungbonen
- 500 ml water
- 1 eetlepels ghee of kokosolie
- 1 teentje knoflook
- 2 cm. verse gember
- ½ theelepel kurkuma
- 1 mespuntje asafoetida of bonenkruid
- ½ theelepel hele komijnzaadjes
- ½ theelepel korianderpoeder
- klein beetje zout en peper
- ½ theelepel laos
- een partje limoen
- eventueel verse koriander of peterselie
Bereidingswijze
- Laat de mungbonen een nachtje weken (minimaal 4 uur). Zorg dat je voldoende water gebruikt, want ze zetten behoorlijk uit. Gooi ’s morgens het water weg en spoel de mungbonen goed af in een zeef.
- Verhit de ghee of kokosolie in een soeppan op laag vuur en schil de gember (2 cm. is ongeveer 20 gram zonder schil). Voeg een uitgeperst teentje knoflook toe en rasp de gember boven de pan.
- Doe de komijnzaadjes er bij en als je hoort dat ze beginnen te poppen voeg je de rest van de gedroogde de kruiden toe (kurkuma, asafoetida of bonenkruid, korianderpoeder en laos). Geen hele komijnzaadjes? Gemalen komijn kan ook!
- Fruit 1 minuut aan en voeg dan de mungbonen en het water toe en roer regelmatig even door. Laat 20 tot 30 minuten pruttelen tot de bonen zacht zijn en een beetje uit elkaar vallen.
- Als je extra groenten toevoegt doe je dan meestal na zo’n 5 tot 10 minuten, afhankelijk van de soort groenten. Spinazie voeg je door de korte kooktijd bijvoorbeeld pas in de laatste paar minuten toe.
- Is de soep te dik? Dan kan je wat extra water toevoegen. Breng de soep op smaak met het sap van de limoen (of citroen), zwarte peper en een beetje zout. Maak eventueel af met fijngehakte koriander of peterselie. Smakelijk!
Spice it up voor jouw dosha
Vind je één van de kruiden van het recept niet zo lekker of heb je behoefte aan wat meer variatie, voel je dan vooral vrij om dit basisrecept aan te passen. Afhankelijk van de verhouding van elementen en doshas in jouw lichaam & mind kan je verschillende groenten en kruiden toevoegen om je mungbonensoep nog lekkerder te maken en jouw lichaam nog beter te ondersteunen:
- Voeg verkoelende kruiden toe als Pitta dosha dominant is. Citroengras, koriander en verse munt, maar ook spinazie, courgette, broccoli en venkel zijn goede opties. Je kan er eventueel voor kiezen om de hoeveelheid gember en komijnzaad wat te verminderen omdat die een verhittende werking hebben.
- Voor Kapha dosha mag het juist wat pittiger en kan je denken aan groene peper, mosterdzaad, citroen in plaats van limoen, kaneel, basilicum, dille en gedroogde gember. Omdat Kapha veel vocht vasthoudt zijn groenten met een vochtafdrijvend effect een goede toevoeging, zoals zoals asperges, boerenkool, paardebloemblad, paksoi en verse peterselie
- Heb je last van constipatie of is jouw Vata dosha dominant? Dan heb je vaak wat meer moeite om peulvruchten te verteren en kan je beter voor de mungbonen zonder het groene vliesje gaan. Ook kan je dan wat gekookte basmatirijst en gekookte wortel of zoete aardappel toevoegen voor extra grounding. Kies voor verwarmende kruiden die niet té spicy zijn en die een opgeblazen gevoel helpen voorkomen zoals venkelzaad, kardemom en kaneel.