Onlangs verscheen All-day Goodness van foodjournalist en voedingsdeskundige Denise Kortlever. In samenwerking met zes Nederlandse hoogleraren presenteert Denise de Feelgood Formule, met pijlers als ‘Eet mediterraan’ en ‘Denk aan je darmen’. Bovendien staan er meer dan 65 voedzame recepten in dit boek, die je laten proeven dat gezond eten heus heerlijk, snel en makkelijk is. Denk aan fluffy pancakes, een krokant visje met kappertjesmayo, regenboogwraps met tempeh en choc chip espresso blondies. Yum! En natuurlijk deze kimchi rijst met knapperige tofu saté. Het recept daarvoor vind je hieronder.
Veggie recept: kimchi rijst met crispy tofu saté
Denise: ‘Tot voor kort skipte ik alle recepten met tofu, omdat ik de bleke sojablokjes maar saai vond. Sinds ik ontdekte dat je de blokjes eerst flink moet marineren én knapperig kunt bakken, ben ik om. De truc zit ’m in het laagje maïzena, dat ervoor zorgt dat ze heel crispy uit de oven komen. Zelfs mijn kinderen vinden ze zalig en dat wil wat zeggen. Bij dit gerecht serveer je ze met een goedgevulde kimchi rijst, een combinatie van soorten rijst. Als ik alleen bloemkoolrijst eet, heb ik namelijk na een kwartier alweer honger, maar in combinatie met basmatirijst heb je een vullende soort-van-nasi bomvol groenten. Op drukke avonden gebruik ik trouwens voorgekookte rijst uit een zakje.’
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de tofu:
450 g tofu
1 el sesamolie
1 el sojasaus
2 el maïzena
4 el gebakken uitjes
Voor de pindasaus:
4 el pindakaas
150 ml (kokos)melk
2 el sojasaus
evt. ½ tl sambal
kneep limoensap
Voor de kimchi rijst:
125 g basmatirijst
1½ el (rijst)olie
400 g palmkool (cavolo nero), in repen
250 g champignons, gesneden
75 g kimchi, grofgehakt
400 g bloemkoolrijst
2 el sojasaus
Zo maak je de kimchi rijst met tofu
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat intussen de tofu goed uitlekken. Dat gaat het makkelijkst door het blok in een theedoek te rollen en er een half uurtje iets zwaars op te leggen.
- Kook intussen de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de uitgelekte tofu in blokjes en meng met de olie en sojasaus. Doe er de maïzena over en verspreid over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak 30-40 minuten in de oven, of tot de blokjes knapperig zijn. Schep ze tussendoor even om.
- Maak intussen de kimchirijst. Verhit de olie in een grote wok of hapjespan en bak de kool en champignons een paar minuten.
- Doe er dan de kimchi, bloemkoolrijst en gekookte basmatirijst bij. Roerbak ca. 5 minuten op halfhoog vuur en breng op smaak met sojasaus.
- Maak de pindasaus door alle ingrediënten al roerend in een steelpannetje te verwarmen op laag vuur. Voeg extra melk toe als de saus te dik blijft.
- Serveer de kimchir ijst met de tofu en pindasaus. Bestrooi met gebakken uitjes.
Variatie: je kunt de tofu vervangen door kipfilet. Gebruik dan de helft van de maïzena en bak de kipblokjes in een grote wok of koekenpan. Uit: All-Day Goodness, €27,99 via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!