Als je met één gerecht eindeloos creatief kunt zijn, dan is het wel met curry. Bij het zien van dit recept voor een kruidige Indiase viscurry met mango en kokosmelk gingen wij direct watertanden. We kregen het recept (mét vegetarisch en vegan alternatief) cadeau van de Indiase chefkok Meenu Gupta, die in Nederland geweldige kookcursussen geeft via indiancookingclasses.nl. De curry zit vol gezonde eiwitten, heerlijke rijke kruiden en een perfecte zoet-zout-smaaksensatie.
Recept van Indiase chefkok: kruidige viscurry met mango en rijst
Meenu: ‘Ik ben opgegroeid in een gezin met een grote liefde voor eten. Mijn moeder, die geweldig vegetarisch kan koken, heeft me van kinds af aan al passie voor koken bijgebracht. Samen eten is een manier van verbinden en samen genieten van een gedeelde culinaire ervaring. Daarom kook ik altijd vanuit mijn hart, want eten is liefde.’ Volg vooral Meenu’s voorbeeld en maak van het koken van deze curry een liefdevol ritueel. Muziekje aan, telefoon uit en dan heel bewust genieten van je lekkere creatie. Inschrijven voor een kookcursus van Meenu om je skills te verfijnen? Dat kan hier. Je kunt Meenu ook volgen via Instagram. Eerder deelden we Meenu’s recept voor deze voedzame Indiase linzensoep.
Ingrediënten viscurry voor 4 personen
600g kabeljauw, in repen van 7 à 8 cm gesneden (Ben je vegetariër? Ga dan voor paneer, Indiase kaas. Op zoek naar een vegan alternatief? Dan werkt tofu prima!)
1 middelgrote rauwe groene mango, in lange stukken gesneden
2 middelgrote uien, fijngesneden
3 grote tomaten, gesneden in grote blokjes
6 tenen knoflook, geperst of fijngesneden
2 el gember, geraspt of fijngesneden
6 el mosterdolie
1 tl mosterdzaadjes
2 tl zout
1 tl komijnzaadjes
1 el kurkuma
2 el korianderpoeder
1 tl garam masala
1 tl chili poeder
200ml kokosmelk
150ml lauw water
2 el verse gehakte korianderblaadjes
optioneel: 5 limoenblaadjes
Bereidingswijze Indiase viscurry
- Leg de gesneden vis in een diep bord.
- Pak een kom en meng ½ el kurkuma en 1 tl zout.
- Neem dit mengsel en wrijf de vis er goed mee in. Laat het vervolgens 7 minuten rusten.
- Verhit 3 el van de mosterdolie op een hoog vuur in een koekenpan of wok. Bak de stukken vis 2 minuten per kant of tot ze lichtbruin zijn. Laat de vis op keukenpapier uitlekken.
- Verhit de andere 3 el van de mosterdolie in dezelfde pan en voeg komijnzaadjes, fenegriekzaadjes en mosterdzaadjes toe. Laat ze 1 minuut bakken, tot ze beginnen te poppen of springen.
- Doe daarna de gesneden uien en de rest van het zout erbij en bak ze totdat ze een lichtbruine kleur krijgen. Voeg vervolgens de knoflook en gember toe en bak het mengsel 2 tot 4 minuten.
- Voeg de gesneden mango’s, chilipoeder, ½ el kurkuma en korianderpoeder toe. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg de kokosmelk en het water toe en roer het mengsel. Dek daarna de pan af met een deksel. Laat het geheel ongeveer 8 minuten op middelhoog vuur staan.
- Voeg de tomaten toe, samen met de garam masala en curryblaadjes. Roer goed en voeg daarna de kabeljauw toe. Doe de deksel weer op de pan en laat de curry nog even 4 minuten op laag vuur koken.
- Garneer de viscurry met verse korianderblaadjes. Serveer met rijst. Smakelijk!
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!