De goedlachse Ierse broers David en Stephen Flynn laten in hun vegan kookboek De wereld van de Happy Pear zien hoe vrolijk je wordt van het eten van meer groenten. Vroeger hielden ze echt wel van een lapje vlees. Het zijn immers ‘gewone jongens’ naar eigen zeggen. Totdat ze onafhankelijk van elkaar vegetariër werden. Een beslissing die hun leven veranderde. De passie van de broers voor gezond eten zie je terug in dit kookboek met maar liefst 100 lekkere plantaardige recepten, waaronder deze Japanse rijstbowl met rodekool en tempé. En dat komt mooi uit sinds we hoorden over het ‘vleesrantsoen’ dat er aankomt vanuit het klimaatakkoord.
Vegan recept: Japanse rijstbowl met rodekool als vitamine C bom
Dit recept is geïnspireerd op een plek in Venice Beach, LA, waar ze simpele, verfijnde, op de Japanse keuken gebaseerde gerechten in bowls serveren. De ster van dit gerecht: de rode kool. Zijn kleur en scherpe smaak geven het een extra dimensie. Rode kool is één van de oudste koolsoorten die niet alleen heel lekker is, maar ook gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Het lijstje met gezonde voedingsstoffen is overigens nog langer. Rode kool is rijk aan vitamine C, vitamine E, vitamine K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur.
Recept: Japanse rijst-met-groentekom
Ingrediënten voor 4 personen
Voor de salade
320 g (kortkorrelige) zilvervliesrijst
10 g arame of ander gedroogd zeewier, fijngehakt
3 wortels
sap van een 1/2 citroen
40 g zeekraal (tip: je kunt ook bieslook gebruiken)
Voor de dressing
1 eetlepel rijst-/appelazijn
2 eetlepels sesamolie
1 eetlepel tamari/sojasaus
1/2 eetlepel agavesiroop
Voor de tempé
blok tempé van 300 g
1/2 stronk paksoi
100 g babyspinazie
Voor de tempésaus
1 cm verse gember
4 eetlepels tamari/sojasaus
2 eetlepels sesamolie
3 eetlepels agavesiroop
Voor erbij
zuurkool van rodekool (of anders gewone zuurkool)
Bereiding
Zet eerst de rijst op. Dit duurt zo’n 40 minuten, dus je zou kunnen wachten tot hij ongeveer 15 minuten kookt voordat je met de rest begint. Week het zeewier 10 minuten in een kom koud water. Rasp de wortelen in een andere kom en schenk het citroensap erover tegen oxidatie. Is de zeekraal te lang, snijd hem dan in kleine stukjes. Maak de saladedressing door alle ingrediënten in een mok te mengen. Snijd de tempé in kleine blokjes en de paksoi in kleine stukjes. Maak de tempésaus door de gember te schillen en te raspen en hem met de tamari, de sesamolie en de agavesiroop in een kom te doen. Meng alles goed. Verwarm een grote koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Bak daarin al roerend de tempé met de helft van de tempésaus 2 minuten. Voeg de resterende saus toe en bak de tempé nog 4 minuten. Voeg de paksoi toe en bak deze 2 minuten mee. Voeg tot slot de spinazie toe en laat hem in 1 minuut slinken. Neem de pan van het vuur en zet hem apart. Verdeel de gare rijst met wat tempé, groenten en zuurkool over diepe kommen. Giet het zeewier af en doe de ingrediënten voor de salade in een kom. Voeg de dressing toe en meng alles. Schep dan een beetje salade in elke rijstkom en serveer het gerecht. De wereld van de happy pear, Stephen & David Flynn, €24,95 via Bol.com
Tip van de redactie: lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt ze gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!