Het kookboek De Groene Bakplaat van Rukmini Iyer is misschien wel onze beste culinaire ontdekking ooit. In dit boek staan 75 gezonde recepten waarmee je in een handomdraai de lekkerste vegetarische en veganistische ovengerechten maakt. Naast auteur is Rukmini ook food styliste. En dat zie je terug in haar gerechten: het zijn stuk voor stuk plaatjes om te serveren. Kijk maar eens naar dit rijstgerecht uit de oven.
Bakplaat recept met Thaise twist: pompoen met kleefrijst, broccoli en kokosmelk
Dit originele recept uit de oven op basis van pandanrijst en kokosmelk (mix dit en je hebt een portie onvergetelijke kleefrijst, omdat de rijst in de oven wordt gekookt in de kokosmelk) is naast lekker ook voedzaam. De kokosmelk bevat bijvoorbeeld al een bron van vitamine B, C en E. Vitamine B is verantwoordelijk voor de energie in jouw cellen. Vitamine C en E verbeteren het immuunsysteem. Daarnaast bevat kokosmelk verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en ijzer. Om over de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de groentes nog maar te zwijgen… De kleverige kokosrijst past perfect bij de scherpe koriander-limoendressing. De zoete pompoen en knapperige cashewnoten zorgen voor een fijn contrast. Je kunt hier eenvoudig meer van maken als je veel eters hebt.
Ingrediënten Thaise pompoen met rijst en broccoli van de bakplaat
Voor 2 personen
- 150 g pandanrijst
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel sojasaus
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 1 teentje knoflook
- 300 g flespompoen, geschild en in blokjes van 1 cm
- 300 g broccoli, in roosjes
- 30 g cashewnoten, voor erbij
Dressing
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels limoensap
- 2 eetlepels sojasaus
- 2,5 cm gember, geschild en geraspt
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 20 g verse koriander, fijngesneden
Bereiding: Thaise pompoen met rijst en broccoli van de bakplaat
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Meng de pandan rijst, kokosmelk, sojasaus, gember en knoflook in een kleine braadslede en leg de pompoen erbovenop. Dek de braadslede strak af met aluminiumfolie en zet het geheel 45 minuten in de oven.
- Leg de broccoli erop, dek weer af en zet alles nog 15 minuten in de oven. Rooster tegelijkertijd de cashewnoten in de oven, op een kleine bakplaat.
- Roer de olie, het limoensap, de sojasaus, gember, chilipeper en koriander door elkaar. Proef en voeg indien nodig nog wat extra sojasaus en limoensap toe.
- Schenk de dressing over het hete broccoli-rijst-pompoenmengsel, strooi de geroosterde cashewnoten erover en dien heet op. Tip: als je niet van pittig eten houdt, verwijder je de pitjes uit de chilipeper.
Recept uit: De Groene Bakplaat, Rukmini Iyer, €24,99 via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!