Feestelijk recept uit de Libanees-Mediterrane keuken: granaatappelcheesecake met pistachenoten

Recipes
granaatappelcheesecake
granaatappelcheesecake


12.12.2019

Om alvast in de kerst stemming te komen, verrassen we je deze week met een recept dat een en al feest uitstraalt. Deze granaatappelcheescake met pistachenoten komt uit Comptoir Libanais – Feest! In dit kookboek van Tony Kitous draait alles om feestelijke maaltijden bereiden voor vrienden en familie. Tony’s recepten zijn gebaseerd op traditionele én vernieuwende recepten uit het Midden-Oosten. Wij kunnen niet wachten om te smikkelen van deze granaatappelcheesecake. Bak je mee?

Feestelijk recept uit de Libanees-Mediterrane keuken: granaatappelcheesecake met pistachenoten

granaatappelcheesecakeTony is opgegroeid in Tizi Ouzou, Algerije. Van jongs af aan stond hij elke dag urenlang met zijn moeder in de keuken te kokkerellen. Hij leerde hoe leuk het is om te eten, om te koken voor anderen, om nieuwe ingrediënten te proberen en dat eten – hoe eenvoudig ook – áltijd heerlijk is als het met liefde is klaargemaakt. Toen Tony achttien was verhuisde hij met grote dromen en weinig geld naar Londen. Vier jaar later opende hij zijn eigen droomrestaurant. Nu -vijfentwintig jaar later – is dat restaurant nog steeds van hem.

Comptoir Libanais

Tony’s doel is om mensen verliefd te laten worden op het Midden-Oosten, met de stevige smaken en hartelijke, gulle tradities. Hij vertelt wat Comptoir Libanais voor hem inhoudt: “het betekent alles voor mij: mijn herinneringen, mijn leven, mijn cultuur, mijn familie, mijn kinderen… De mensen die bij ons komen eten zijn geen klanten, maar gasten bij ons thuis – en jullie zijn allemaal welkom.”

Granaatappels

Wij vonden de combinatie van granaatappels en cheesecake zó leuk en origineel, dat we ‘m gelijk met jullie wilden delen. Zelf is Tony gek op granaatappels en heeft hij er mooie herinneringen aan: “Ik moet altijd granaatappels in huis hebben. Vroeger plukte ik ze op hete zomerdagen uit de bomen in de tuin van mijn ooms en grootouders. Ik maakte ze open en at ze, pitje voor pitje, samen met mijn neven, nichten en broers. Dus voor dit boek moest ik gewoon granaatappel gebruiken in een nagerecht. Bij het opdienen schenk ik de saus er het liefst overheen, met veel gevoel voor drama, maar als je geen bord hebt dat groot genoeg is, kun je ook de helft van de saus erover schenken en de rest in een kannetje op tafel zetten.”

Deze ingrediënten heb je nodig (12 personen):

Voor de bodem

  • 225 g Digestive-koekjes
  • 50 g pistachenoten, geroosterd
  • 100 g roomboter, plus extra voor het invetten

Voor de vulling

  • 1,25 kg roomkaas
  • 340 g fijne suiker
  • 2 tl vanille-extract
  • 5 middelgrote eieren

Voor de toplaag

  • 200 ml granaatappelsap
  • 100 g fijne suiker
  • 15 g pectinepoeder (bij de groothandel of online verkrijgbaar)
  • 1 granaatappel

Zo maak je de cheesecake

  • Verwarm de oven voor tot 210 °C/gasstand 7. Vet een spring- of taartvorm met losse bodem van 25 cm in met boter en bekleed met bakpapier.
  • Hak de koekjes en pistachenoten fijn in een foodprocessor. Laat de boter smelten in en pannetje op heel laag vuur en roer de koek- en pistachekruimels erdoor – de droge kruimels zien er een beetje vettig uit en beginnen aan elkaar te kleven als de boter er goed door is geroerd.
  • Schep het koekmengsel in de springvorm, verdeel het en druk het met de achterkant van een lepel goed aan. Bak 10 minuten in de oven, haal eruit en laat afkoelen.
  • Schep de roomkaas in een grote schaal. Roer de suiker er snel door en voeg dan de vanille en eieren toe. Klop met een elektrische handmixer snel door elkaar.
  • Schenk het mengsel in de springvorm en beweeg deze zachtjes heen en weer om de bovenkant glad te krijgen. Bak 20-30 minuten in de oven.
  • Laat een nacht in de oven staan.
  • Maak de volgende dag de toplaag. Schenk het granaatappelsap, de suiker en pectine in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur uit en laat afkoelen.
  • Haal de cheesecake uit de springvorm. Zet de taart op een plat bord of platte schaal en schep er wat saus over. Maak de granaatappelpitjes los, strooi ze erover en schep er nog meer saus overheen. Dien op.

WIN: iconische foodprocessor van KitchenAid t.w.v. €199

kitchenaidVoor de granaatappelcheesecake moet je aardig wat koekjes en pistachenoten fijnhakken. Hakken, snijden, raspen, kneden… Het blijven elke keer toch weer behoorlijke klussen. Vooral als je die tijd óók kunt gebruiken om gezellig tijd door te brengen met familie en vrienden. Hoe fijn zou het zijn als er een apparaat in jouw keuken staat die jou daar een handje (of heel wat handjes) bij helpt? Dat dachten wij ook. Omdat het bijna Kerstmis is geven we deze week een foodprocessor van KitchenAid weg, zodat voortaan geen enkel recept meer te veel werk is. Er is namelijk bijna niets wat dit iconische apparaat niet kan. Het hakt, snijdt, raspt en kneedt de ingrediënten voor jou. Bovendien is het apparaat makkelijk schoon te maken en kunnen de onderdelen gewoon in de vaatwasser. Wil jij voortaan vliegensvlug taarten en koekjes bakken? Om kans te maken op zo’n handige KitchenAid foodprocessor t.w.v. €199 vragen we je het volgende te doen:

1. Volg Holistik en KitchenAid via Instagram.
2. Vul hieronder je gegevens in en schrijf je in voor onze nieuwsbrief (mocht je dat nog niet gedaan hebben).

Je naam*

Je e-mailadres*

We zullen je wekelijks onze nieuwsbrief met populaire artikelen sturen en incidenteel een e-mail met een leuke aanbieding.

We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze (privacyverklaring)

Over een week ontvangt de winnaar bericht per mail.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link