Het nieuwe jaar inluiden met iets lekkers hoort erbij. Verruil dit keer de oliebollen en appelflappen voor deze goddelijke vegan citroencake. Het recept is van The Green Happiness, afkomstig uit hun nieuwe boek ‘Koken met Essentiële Oliën’. Zo pluk je in dit geval de reinigende én smaakvolle eigenschappen mee van de essentiële citroenolie.
Recept: vegan nieuwjaars cake met citroen essentiële olie
Zoals alle recepten in Koken met Essentiële Oliën, is ook deze vegan citroencake verrijkt met de kracht van een essentiële olie: citroenolie in dit geval. Citroen essentiële olie (net als andere citrusoliën zoals die van wilde sinaasappel, grapefruit, groene mandarijn en limoen) heeft reinigende eigenschappen. Je kunt ‘m bijvoorbeeld in een natuurlijke allesreiniger verwerken. Maar ook intern kan citroenolie je lijf de boel flink opschonen. Citroen ondersteunt namelijk het reinigend vermogen van je lever. Daarvan kun je dagelijks genieten door een druppel essentiële olie in je glas water te doen, of ermee te koken. Je kunt citroen essentiële olie verwerken in smoothies, saladedressings en spreads. In dit recept verrijkt de citroen essentiële olie de icing on the cake, voor een heerlijk fris (en heilzaam!) accent.
Ingrediënten voor 1 vegan citroencake (ca. 12 porties)
100 ml kokosolie, gesmolten
275 g zelfrijzend bakmeel (eventueel glutenvrij)
1 tl bakpoeder
200 g kokosbloesemsuiker
Snufje zeezout
3 eetlepels chiazaad
2 citroenen, zowel de schil als het sap
170 ml (koud) water
200 g vegan roomkaas
2 eetlepels ahornsiroop
4 druppels citroen essentiële olie
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Bereidingswijze vegan citroencake
- Verwarm de oven voor op 200c. Vet een cakevorm in met kokosolie.
- Meng in een kom het meel, samen met de bakpoeder, kokosbloesemsuiker, zeezout en de helft van de citroenrasp.
- Meng in een apart kommetje het chiazaad met zes eetlepels water. Wacht totdat zich een gelei vormt en roer dit dan door het meel.
- Smelt de kokosolie. Meng vervolgens met de helft van het citroensap en het water en meng met de droge ingrediënten. Mix dit tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over de cakevorm en zet in het midden van de oven. Bak ongeveer 30 minuten totdat de cake goudbruin is en een satéprikker er droog uitkomt wanneer je deze erin steekt.
- Haal de cake uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.
- Meng in een kom de roomkaas met twee eetlepels citroensap, twee eetlepels citroenrasp, ahornsiroop en druppels citroen essentiële olie.
- Strijk de roomkaas over de cake en snijd in plakken. Eet smakelijk en happy new year!
Koken met Essentiële Oliën, Tessa Moorman van The Green Happiness, €29,95, verkrijgbaar via Bol.com of shop.thegreenhappiness.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!