Vegan recept: freekeh salade met geroosterde bloemkool, zoete aardappel en yoghurtdressing

Recipes
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
04.10.2022

De soepen en stoofgerechten vliegen ons om de oren met dit druilweer. Toch zin in iets anders? Probeer dan deze vegan freekeh salade met geroosterde bloemkool, zoete aardappel en kruidige yoghurtdressing van Green Chef. En good to know: binnen een half uur staat het op tafel! 

Vegan recept: Freekeh salade met geroosterde bloemkool, zoete aardappel en kruidige yoghurtdressing

Bloemkool heeft een wat oubollig karakter. De meeste mensen worden niet warm van een kom met de te gaar gekookte bloemkool. Maar rooster ‘m maar eens met kruiden! Wij likken onze vingers erbij af. Bovendien is bloemkool ook nog eens super gezond. Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C speelt bovendien een belangrijke rol in de lichaamseigen aanmaak van collageen, wat van belang is voor onder andere je huid, haar, kraakbeen, botten, bloedvaten en tanden. Wil je weten waar vitamine C allemaal nog meer goed voor is? Lees dan vooral dit artikel.

Ingrediënten Freekeh salade voor 2 personen

  • 150 gram Freekeh
  • 200 gram bloemkoolroosjes
  • 150 gram zoeteaardappel
  • 1 rode ui
  • 1 aubergine
  • 10 gram pompoenpitjes
  • 10 gram munt
  • 10 gram bladpeterselie
  • 100 ml plantaardig alternatief voor Griekse yoghurt
  • 20 gram geschaafde amandelen
  • Een halve citroen
  • Eetlepel peruaanse kruidenmix
  • Eetlepel gemalen komijnzaad
  • Bouillonblokje
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Bereiding: vegan Freekeh salade met geroosterde bloemkool met zoete aardappel en kruidige yoghurtdressing

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de freekeh. Verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan. Kook de freekeh in 20 minuten gaar. Giet af in een vergiet en spoel af met koud water en laat uitlekken.

2. Snijd eventuele grote bloemkoolroosje in kleinere stukken. Was of schil de zoete aardappel en snijd in plakjes van 0.5 cm breed.

3. Verdeel de bloemkoolroosjes en de zoete aardappel over een bakplaat met bakpapier. Bestrooi het komijnzaad en 1/2 el olijfolie per persoon over de bloemkoolroosjes en de zoete aardappel. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster de bloemkoolroosjes en zoete aardappel 15 – 20 minuten in de oven.

4. Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten en het amandelschaafsel in 2 – 3 minuten goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Halveer ondertussen de rode ui en snijd in dunne ringen. Snijd de aubergine in blokjes. Verhit 1 el olijfolie per persoon in de koekenpan op middelhoog vuur. Bak de rode ui, aubergine en Peruviaanse kruidenmix 7 – 8 minuten. Blus de pan af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Zet het vuur laag en houd warm tot later gebruik.

5. Rits de muntblaadjes van de takjes. Snijd de munt en peterselie fijn. Meng de helft van de munt, de helft van de bladpeterselie, het plantaardig alternatief voor Griekse yoghurt en per persoon: 1/2 el olijfolie en 1 el citroensap met een staafmixer tot de kruiden goed zijn vermengd. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

6. Meng de freekeh, de bloemkoolroosjes, de zoete aardappel, de rode ui en de aubergine in een saladekom. Roer goed door. Verdeel de freekeh salade over de borden. Garneer de salade met de kruidensaus, het amandelschaafsel, de pompoenpitten en de achtergehouden kruiden.

Green chef

Green chef

Dit recept is van Green Chef, een nieuwkomer binnen het aanbod maaltijdboxen. Deze new kid in town houdt rekening met verschillende dieetvoorkeuren. Zo staan er tussen de recepten veel vegan, vegetarische, pescotarische, flexitarische, koolhydraatarmen en keto opties. Heel fijn als je een recept zoekt dat precies aansluit bij jouw gewenste voedingspatroon.

Stappenplan

Kijk, het werkt zo: tot drie weken voor levering kun je kiezen uit 16 verschillende recepten. Die zijn elke week anders. Bestellen kan voor 2 of 4 personen. Vervolgens krijg je de verse ingrediënten in de juiste hoeveelheid aan huis geleverd, samen met een helder stappenplan. En dan kan het grote koken zonder zorgen beginnen. De recepten draai je bijna allemaal binnen een half uur in elkaar. Ons oog viel gelijk op dit vegan gerecht met geroosterde bloemkool. Green Chef, vanaf 2 personen / 3 gerechten per week, €52,99.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.