A Beautiful Mess is een bijzonder pop-up restaurant dat onlangs haar deuren opende in The Manor Hotel in Amsterdam. Het wordt gerund door mensen die naar Nederland zijn gevlucht en hier een nieuw bestaan opbouwen. Voor gasten is A Beautiful Mess een inspirerende plek om lokale gerechten te proeven uit het Midden-Oosten en Oost-Afrika. Deze zomer staat de menukaart vol met verrukkelijke mezzes, waaronder deze heerlijke baba ganoush (of moutabal) op recept van chef en culinair journalist Merijn Tol.
Aubergine recept: baba ganoush met groene tahin en amandelen
Naast de bijzondere plek in The Manor Hotel heeft A Beautiful Mess ook restaurants in het asielzoekerscentrum Oog en Al in Utrecht en in Park Sonsbeek Arnhem. Je kunt er dineren en er worden evenementen en ontmoetingsavonden georganiseerd. De unieke vibe van de menukaart thuis in je eigen keuken alvast ervaren? Dat kan met onderstaand recept voor baba ganoush van culinair journalist en chef Merijn Tol: zij stelde de menukaart voor A Beautiful Mess samen met de Libanese keuken als grootste inspiratiebron.
Ingrediënten baba ganoush voor 4 personen
2 aubergines
100 ml (vegan) yoghurt
1/4 teen knoflook
zout
25 g witte amandelen
1/2 bosje peterselie
groene tahin (zie hieronder)
pul biber of rode peper (zoveel naar eigen smaak)
olijfolie
zoutvlokken
Groene tahin
1/2 bos peterselie
150 ml water
125 ml tahin
citroensap
Bereiding baba ganoush
1. Maak eerst de groene tahin:
Mix het blad van de peterselie met het water tot een hele fijne puree. Meng de tahin met het peterseliewater. Als de groene tahin te dik wordt voeg dan meer water toe. Roer er ook wat citroensap door en breng goed op smaak met zout. Ben je uitgeschoten met het water? Voeg dan nog wat extra tahin toe.
2. Dan nu de aubergines:
Gril de aubergines gaar in een hete oven maar liever direct in de gasvlam van je fornuis. Pel de zwarte schil er helemaal af. Laat afkoelen en uitlekken.
3. Pureer de aubergines grof met een klein beetje knoflook en yoghurt en breng op smaak met zout. Bewaar koel tot gebruik.
4. Frituur de amandelen in een beetje olie en stamp ze grof met wat zout. Bewaar afgedekt.
5. Snijd de peterselie heel fijn. Verdeel de baba ganoush over een bord in een mooie cirkel.
6. Besprenkel met de groene tahin. Bestrooi met wat amandelen, peterselie, pul biber en gerookt flake salt. Besprenkel met flink wat olijfolie.
Roots Meditatiepakket & Dossier
Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijnBestel nu!