Meebewegen met het ritme van de natuur is een uiterst effectieve manier om je lichaam en geest te ondersteunen. Vooral als je jouw voeding aanpast op de tijd van het jaar. Vanuit die gedachte bundelde Holistik krachten met moderne kruidenvrouw Lisette Kreischer en Provamel. Het resultaat? Zes 100% plantaardige ‘mood milk’ recepten afgestemd op het seizoen. Aan het begin van het voorjaar verraste Lisette ons met deze dandelion detox latte. Nu de lente een climax bereikt, zetten we een nieuwe mood milk in de schijnwerpers: de vlierbloesem & linde latte. En geloof ons, die wil je proeven!
Recept: vier de climax van de lente met deze vlierbloesem & linde latte
Op zaterdag 20 juni – om 23.43 uur precies – begint de zomer. Dat betekent dat we bij de laatste dagen van de lente zijn aangekomen. En er is geen week in het jaar wanneer de natuur zó uitbundig bloeit als nu. Dat geldt ook voor de vlierstruik en de lindeboom. Hun gedroogde bloesems zijn de geheime ingrediënten van het recept dat we verderop met je delen. Laten we – om een stapje dichter bij de natuur te komen – eerst inzoomen op deze struik en boom.
Vlierbloesem
Vlier is een struik die tot wel 10 meter hoog kan worden. De struik bloeit van begin mei tot eind juni. Aan het einde van de takken zie je kleine, witte bloemetjes die heerlijk ruiken. Je kunt gedroogde vlierbloesem kopen, maar je kunt het ook zelf plukken. Het is daarvoor de perfecte tijd van het jaar.
Lindebloesem
Lindebloesem is het minder bekende zusje van de vlierbloesem. Wanneer je aan het einde van het voorjaar langs een lindeboom loopt ruik je een heerlijk zoete geur. In juni staat de lindeboom namelijk in bloei en verschijnen er allemaal lichtgele bloemetjes aan de takken. Deze heerlijk geurende bloesem werkt als een magneet voor bijen en andere insecten.
Vlierbloesem & linde latte
Van gedroogde vlierbloesem en lindebloesem kun je heerlijke thee trekken. Maar wist je dat je er ook een heel ander drankje mee kunt maken? Wat je nodig hebt voor een vlierbloesem & linde latte (2 glazen) is het volgende:
600 ml biologische haverdrink van Provamel
1 el gedroogde vlierbloesem
1 el gedroogde lindebloesem
optioneel: wat limoensap en rijststroop
Bereidingswijze
- Doe de biologische haverdrink samen met de gedroogde bloesems in een kleine pan. Breng het geheel op een laag vuur en met het deksel half op de pan aan de kook. Laat zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen. Pas op dat het niet overkookt (doe daarom de deksel niet helemaal op de pan). Zet vervolgens het vuur uit, doe de deksel op de pan, laat afkoelen en vervolgens een nacht of een aantal uur trekken in de koelkast.
- Giet het drankje vervolgens door een zeef (de kruiden kunnen bij het GFT) en vang op in een litermaat. Proef en besluit of je er wat limoensap en rijststroop aan toe wilt voegen. Beide zijn erg lekker en verfrissend.
- Laat het drankje even staan zodat de ergste kou verdwijnt. Verdeel vervolgens over twee grote glazen of drink verspreid over de dag in kleinere hoeveelheden. Indien je de drank neutraal hebt gehouden kun je er ook voor kiezen het nog even op te warmen.
Biologische haverdrink als basis
Aan de basis van dit recept ligt de biologische haverdrink van Provamel. En dat is niet voor niets. Provamel gebruikt geen kunstmatige additieven (toevoegingen), conserveringsmiddelen of kleurstoffen en zal geen onnodige ingrediënten toevoegen. Daar word jij blij van, en de planeet ook. Nog niet alles is perfect, maar sinds de eerste plantaardige producten in 1983 in het schap stonden streeft Provamel elke dag naar beter. Ook als het gaat om de verpakkingen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar zijn bovendien 100% recyclebaar. Ze zijn bovendien voor 80% gemaakt van biobased materiaal, in dit geval duurzaam gekweekt suikerriet. Provamel werkt er hard aan om daar 100% van te maken. Hierdoor blijft de ecologische voetafdruk van het merk zo laag mogelijk. Tel daarbij op dat alles wat Provamel maakt biologisch, smaakvol en GMO-vrij is en je snapt waarom we onze 6 mood milks het liefste maken met de drinks van Provamel.