Het is medio augustus: zo vergroot je jouw nazomerse energie

Body
nazomerse energie
jeanine hofs

Jeanine Hofs
13.08.2020

De Chinese elementenleer kent niet vier, maar vijf seizoenen. Medio augustus begint de nazomer en vindt er een verschuiving plaats van het element Vuur naar het element Aarde. De nazomer duurt tot eind september. Deze periode is bedoeld om je helpen omschakelen van volle yang energie in de zomer naar yin energie. Je doet er slim aan om de komende weken mee te bewegen in het ritme van de natuur. Je bent daardoor namelijk minder vatbaar voor griep en verkoudheid in het najaar.

Het is medio augustus: zo vergroot je jouw nazomerse energie

Wie gevoelig is voor het ritme van de natuur voelt het al in de lucht, de zomer is over zijn hoogtepunt heen. Daarmee zijn we langzaam maar zeker aangekomen in de twillight zone tussen zomer en herfst. De Chinezen zien deze periode als een apart seizoen: de nazomer. De piek van mannelijke yang energie is voorbij en vrouwelijke yin energie wint aan kracht. Dit heeft effect op alles in de natuur dus ook op  jou als mens. Meer ‘yin’ worden betekent meer rust toelaten en je meer verbinden met de kalme, ontvangende, vrouwelijke natuur. Beweeg je niet mee met de flow van de energie en negeer je de hints van de natuur dan is de kans groter dat het exces aan yange energie je opbrandt. Hierdoor ben je ook bevattelijker voor terugkerende en langdurige verkoudheden en griep in het najaar. Onderstaande 7 tips helpen je bij het versterken van je nazomerse energie.

Foto collage Evelyn Twee foto's Evelyn

Volg Evelyn op Instagram

Volg hoofdredacteur Evelyn van Hasselt als je alles wilt weten over conscious aging en holistisch leven met beide benen op de grond.
Volg mij op Instagram

1 – Reflecteren

Aarde-energie heeft een ‘naar binnen kerende’ beweging in tegenstelling tot het naar buiten bewegen van de Vuurenergie die in het eerste deel van de zomer heerst. Tijd dus voor wat reflectie: Wat heeft het afgelopen half jaar je gebracht? Wat is niet voor herhaling vatbaar? En wat heb je eigenlijk veel te weinig gedaan? Als je optimaal het najaar en de winter in wilt gaan is het nu tijd om eens naar binnen te kijken.

2 – Voor jezelf zorgen

We weten het allemaal: eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten en dan pas bij je kinderen en de anderen… Je weet het, je snapt het, maar pas je dit ook in het dagelijkse leven toe? Aarde-energie draait om voeden en zorgen voor maar dat betekent wel dat je in eerste instantie goed voor jezelf zorgt. Dus plan maar in op je kalender: ME-TIME!

3 – Zorgen maken

Als je Aarde-energie niet zo sterk is dan zorg je vaak beter voor de anderen dan voor jezelf en heb je ook nog eens de neiging om je veel zorgen te maken. Om anderen of om jezelf. Is dat voor jou herkenbaar? Dan wordt het hoog tijd dat je technieken leert om controle te krijgen over je denken zodat je meer rust in je hoofd krijgt.

4 – Rust en ‘een pas op de plaats’

De Vuur-energie van de vroege zomer was één en al beweging en activiteit maar nu is het tijd om langzaam weer wat rust in te bouwen. Even een ‘pas op de plaats’ dus. Ga lekker even met je voeten in een bak water, doe een meditatie, luister naar rustige muziek of geniet van een power-nap. Het is tijd om bij te tanken.

5 – Aarden voor meer nazomerse energie

Bij Aarde-energie hoort ook aarden, gronden en gecentreerd zijn. Ben je dit niet dan ben heb je een druk hoofd, dan denk je veel en dan ben je minder geconcentreerd en gefocust. Aarden is dan geen overbodige luxe. Sterker nog, het is eerder een noodzaak als je goed in balans wilt zijn en blijven. Je kunt aardingsoefeningen doen, een kwartiertje door de tuin stappen op je blote voeten, kleien of lekker met je handen in de tuin wroeten.

6 – Pas je voeding aan voor meer nazomerse energie

Als het zo warm is hebben we de neiging om veel koud te eten en te drinken en veel salades te eten. Maar als je goed voor je Aarde-energie wilt zorgen dan is het nu weer tijd om langzaam die warmte weer in de voeding terug te brengen. Dus een kopje thee in plaats van die ijskoude ice-tea en een heerlijk soepje in plaats van die rauwe tomaat en komkommer. En ik weet het, het is nog zo warm maar je energie zal je zeker dankbaar zijn!

7 – Voldoende mentale voeding

Net zoals ‘gewone’ voeding belangrijk is voor je Aarde-energie, is ‘mentale’ voeding net zo belangrijk. Krijg jij iedere dag voldoende mentale voeding binnen? Weet jij eigenlijk wel wat voor soort mentale voeding jou voedt? Dat zijn vragen die je nu eens kunt onderzoeken.

Meer lezen van Jeanine HofsVoorkom een burn-out door te letten op deze 7 tekenen
Beweeg mee met de seizoenen en word een gelukkiger mens
Chinese geneeskunde & de zomer: 10 tips om vrouwelijke Yin energie te balanceren

Kijk voor meer informatie op jeaninehofs.nl

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


      We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.