Picknickrecept: zomerse sinaasappelcakejes met lavendel

by Evelyn van Hasselt 05.07.2018

Eén van de leukste kookboeken van deze zomer is Picknick van Suzy Ashford. Suzy is fan van luxe-on-the-go en dat zie je terug in al haar picknickrecepten. Dus dag kleffe sandwich, hallo zomerse sinaasappelcakejes! Als dit geen culinaire showstoppers zijn dan weten wij het ook niet meer.

Picknickrecept: zomerse sinaasappelcakejes met lavendel

De allereerste zonnestraaltjes in de lente, een prachtige zomeravond of een zonnige herfstdag: ze nodigen allemaal uit tot één ding: een verrukkelijke picknick. In het kookboek Picknick van Suzy Ashford staan heel veel makkelijke recepten die je inspiratie geven voor een heerlijk picknickuitje. Wat dacht je van sinaasappelcakejes met lavendel? Oké, oké er zijn gezondere cakejes op de wereld, maar er is niks mis met zo nu en dan genieten van something sweet ‘n sticky;-). Vooral als het er zo oogstrelend mooi uit ziet als deze cakejes. Dit is hoe je ze maakt:

Ingrediënten voor 8 cakejes

2 grote biologische eieren
100 ml olijfolie
Geraspte schil van 1⁄2 sinaasappel
100 ml sinaasappelsap
50 ml Cointreau of een andere sinaasappellikeur
Enkele druppels lavendelessence (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels)
200 g bloem
145 g kristalsuiker
1 theelepel bakpoeder
Snuf zeezout
Gesmolten boter, voor het invetten

SINAASAPPELGLAZUUR

60 g poedersuiker
1⁄2 theelepel sinaasappelrasp
1 eetlepel sinaasappelsap
lavendelbloemen, voor het garneren (optioneel)

En zo maak je de cakejes:

  • Verwarm de oven voor tot 160 °C.
  • Klop in een mengkom de eieren met de olijfolie, sinaasappelrasp, het sinaasappelsap, de likeur en lavendelessence lichtjes door elkaar.
  • Doe de bloem, suiker, het bakpoeder en zout in de kom van een mixer. Gebruik een spatelvormig hulpstuk om de ingrediënten langzaam te mengen. Laat de motor langzaam draaien en voeg het geklopte eiermengsel toe. Zet de mixer dan – zodra alles gemengd is – 3 minuten op de hoogste stand. Schraap geregeld het deeg van de zijkant van de kom.
  • Vet de bodems en zijkanten van 8 mini cakevormen in of 8 holtes van een bakvorm voor grote muffins. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vormen of holtes. Zet de cakevormen – als je die gebruikt – op een bakplaat zodat je ze veilig in de oven kunt zetten.
  • Zet de cakejes in de oven en bak ze 20 minuten, of tot een prikker die je in de cake steekt er schoon en droog uitkomt. Haal de cakevormen of het muffinblik uit de oven en laat ze 10 minuten staan. Haal de cakejes er dan uit en zet ze op een taartrooster.
  • Zeef voor het sinaasappelglazuur de poedersuiker boven een mengkom. Roer de sinaasappelrasp en het sap erdoor. Besprenkel de cakejes zodra ze zijn afgekoeld met het glazuur. Gebruik hiervoor een lepel. Garneer ze eventueel met lavendelbloemen.
  • Bewaar de cakejes in een luchtdicht afgesloten trommel, hierin kun je ze ook veilig vervoeren naar de picknick. Deze cakejes kunnen het best dezelfde dag nog worden gegeten.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je met de knop hieronder in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: Picknick, Suzy Ashford, €9,99, uitgeverij Becht

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN