Ken je het fenomeen bosbaden? Bosbaden of forest bathing is een toegankelijke vorm van self-care die je verbindt met de natuur en jouw zintuigen. Je gaat tijdens een bosbad als het ware een geïmproviseerde dans aan met de natuur als je partner. Van origine komt de practice uit Japan. Daar werd bosbaden (Shinrin-yoku) in de jaren ’80 in het leven geroepen als natuurlijke remedie tegen burn-out en andere stressgerelateerde klachten. In dit artikel vertelt bosbad-gids Eefje Ludwig van The Forest Bathing Circle je over het heilzame effect van tijd doorbrengen in de natuur – juist in de winter! Daarnaast delen wij de 3 meest knusse Natuurhuisjes waar jij héérlijk kunt opwarmen na een winterse bosbadsessie.
De magie van de winter: beleef het in deze 3 knusse Natuurhuisjes
Eefje: ‘De Japanse bedenkers van Shinrin-yoku beriepen zich op het eeuwenoude geloof dat de natuur goed is voor lijf en geest, zonder zich druk te maken over een wetenschappelijke onderbouwing. Dat kwam later pas, toen in de jaren ’90 onderzoekers de fysiologische voordelen van bosbaden wetenschappelijk begonnen te bestuderen. Inmiddels weten we dat het veel positieve effecten kan hebben op de fysieke gezondheid, maar ook op het mentale, sociale, spirituele en ecologische welzijn. Zo kan bosbaden gevoelens van angst, depressie en sociale isolatie verminderen, verbetert het je humeur en versterkt gevoelens van gemeenschapszin, innerlijke rust en dankbaarheid. Het brengt verwondering en versterkt bovendien natuurbeschermend gedrag.
Bosbaden in de winter
Als gecertificeerd bosbad-gids krijg ik vaak de vraag of bosbaden ook in de winter kan. Natuurlijk is dat mogelijk! Forest bathing is een simpele vorm van self-care. In de winterperiode, waar voor veel mensen somberheid op de loer ligt, kunnen we daar allemaal wel wat meer van gebruiken. De serene rust en stilte van de winterse natuur kunnen heel inspirerend werken. Je herinnert je dat het oké is om als mens ook een stapje terug te doen in de winter, en dat er in die verstilling ook groei verborgen zit. In de aarde bouwt zich energie op, die straks in de lente weer nodig is. Bosbaden kan je helpen voor jezelf diezelfde ruimte en rust te creëren. Bovendien doe je je fysieke gezondheid een plezier door extra frisse (bos)lucht en daglicht tot je te nemen, iets wat we allemaal minder doen in de winterperiode.’
3 x Natuurhuisjes om in op te warmen
Wil je jezelf écht onderdompelen in de magie van de winterse natuur en helemaal opgeladen thuiskomen? Doe jezelf dan vooral een overnachting in onderstaande knusse natuurhuisjes cadeau.
1. Natuurhuisje in Epe
Deze lodge in 2020 duurzaam gebouwd en ligt op een privé bosperceel van ruim 2100 m²! Genoeg ruimte om te bosbaden dus. Binnen ben je voorzien van alle nodige gemakken. Buiten kun je gezellig eten bereiden in of kletsen rondom de houtgestookte buitenkachel. Op 2 minuten lopen kun je ’s ochtends lekkere verse broodjes halen, en gedurende de dag is er genoeg te doen vanuit het huis. Wandelen en fietsen natuurlijk, op bezoek in omliggende plaatsen, of wat dacht je van een wildsafari met de boswachter?
2. Natuurhuisje in Appelscha
Dit 8-persoonse designer natuurhuisje ligt aan de rand van het bos in Appelscha, tegen het nationaal park Drents-Friese Wold aan. Het natuurhuis is omringd door 1000 m² privé bosgrond. Buiten vind je een kachel en pizzaoven van Weltevree. Rondom het huis ligt een bostuin met een trampoline en tafeltennistafel, voor je kids of je inner child. Hou je van golfen? Op 500 meter van het huis ligt golfbaan Hildenberg.
3. Natuurhuisje in Nunspeet
Aan het ontwerp van deze tiny house in een bospark in Nunspeet is veel liefde en zorg besteed, en dat is te zien. Hier mag je ontprikkelen. Je bent omringd door veel licht, natuurlijke materialen en warme tinten. Verwarm je lekker aan de pelletkachel, kijk een romantische film met de beamer of dommel weg in de hangmat buiten. In de omgeving vind je onder andere het Veluwemeer, twee zandverstuivingen, de Elspeetse heide en het historische stadje Elburg.