In de lente en zomer is niets heerlijker dan een frisse salade. En die wordt nóg lekkerder als je er ingrediënten uit je eigen moestuintje in verwerkt. Onderstaand recept komt uit homegrown. van natuurgeneeskundige Kyra de Vreeze. Ze leert je hoe je kookt met lokale en zelfgeteelde seizoensproducten. Zo pak je de regie terug en ontdek je hoe je met liefde voor de aarde voedsel kunt verbouwen en koken (ook in de stad!). Ben je nog niet zo ver? No worries, voor deze zomerse salade kun je ook een tripje naar de markt of lokale boer maken.
Fris recept: zomerse moestuinsalade met peultjes en mosterddressing
Kyra: ‘Elke lente kijken we uit naar het moment dat we deze rijkgevulde moestuinsalade kunnen maken. In eerste instantie oogsten we alle ingrediënten voor de salade zelf bij de lokale zelfoogsttuin. Inmiddels groeien we de groenten zelf, bakken we het zuurdesembrood thuis en kopen we de eitjes bij de boer aan het einde van de straat. Het eten van deze salade doet me altijd zo fris voelen. De aardse zwaarte van de winter is achter de rug en de lichtheid van de warmere seizoenen breekt aan. We eten deze salade dan ook het liefst buiten, met onze pootjes op de aarde.’
Ingrediënten voor 4 grote porties
¼ kleine komkommer (in kleine blokjes)
2 el rauwe appelazijn
zeezout (naar smaak)
1 krop romaine-sla
2 handen verse peultjes
2 lente-uien
4 zachtgekookte, mediumgrote eieren (biologisch)
croutons (zelfgemaakt of kant-en-klaar)
mosterddressing*
Zo maak je het
- Doe de blokjes komkommer in een kom. Overgiet met appelazijn en besprenkel met een paar snuffen zeezout. Laat het geheel trekken.
- Snijd de kontjes van de sla en snijd de sla in reepjes. Doe de sla in een grote kom. Je kunt de peultjes rauw in de sla doen of even opbakken – wat je lekker vindt. Voeg ze bij de romaine-sla.
- Snij de lente-ui in ringen – zowel het wit als het groen – en voeg aan de salade toe.
- Kook 4 eitjes gedurende 6 minuten zacht. Pel de eitjes en zet ze apart.
- Giet de azijn van de komkommers af en doe de afgegoten komkommer in de bak met sla.
- Overgiet de sla met dressing en meng.
- Verdeel de salade over de borden, besprenkel met croutons en leg een ei op elk bord. Snijd het ei open en serveer.
* Zo maak je de mosterddressing (4 porties): meng 110 gram boter mer 70 perendiksap (ingedikt perensap), 2 snufjes zout, 60 gr roggemeel, 110 gr walnoten (gehakt), 40 gr havervlokken, 2 el verse rozemarijn (gehakt), 1 tl sinaasappelzest