Het ouderwetse ideaal van de (letterlijk en figuurlijk) steenharde Alfaman wankelt flink – gelukkig. Maar hoe ga je als man om met al die veranderende verwachtingen rondom mannelijkheid? Hoe weet je nou eigenlijk waar maatschappelijke verwachtingen ophouden en jouw eigen verlangens beginnen? Daarover gaat het boek Het is tijd man, van Jeroen Biegstraaten, Rob van Drunen en Pieter Schop. Zie het als een pleidooi. Niet voor een nieuw ideaalbeeld, maar voor een ontdekkingsreis die elke man naar een unieke definitie van mannelijkheid leidt. In dit artikel vind je 3 praktische oefeningen uit het boek die jouw journey een kickstart geven.
Wat voor een man wil jij zijn? Deze 3 oefeningen bevrijden je van verwachtingen
Steeds meer mensen bevragen vastgeroeste stereotyperingen over gender, zo ook die over mannelijkheid. Sommige mannen reageren daarop door zich vast te houden aan het klassieke beeld van de Alfaman, schrijven Jeroen, Rob en Pieter. Dit zijn zijn 10 geboden:
- De Alfaman doet alles altijd alleen…
- vraagt nooit om hulp
- huilt niet
- voelt überhaupt niets
- behalve boosheid of geilheid
- is de baas, altijd en overal, over iedereen en alles
- is – en heeft – het beste paard van stal
- heeft altijd zin in seks
- weet overal de weg
- braadt het vlees, op het nieuwste model barbecue, met een biertje in de hand
Er is ook een groep mannen die hier niks van moet hebben, de zogeheten ‘Alfalfamannen’. Hun geboden:
- De Alfalfaman communiceert…
- deelt de glorie
- toont zijn onzekerheid
- toont zijn gevoelens
- gaat respectvol met vrouwen om
- geeft niet veel om spullen of een snelle wagen
- leeft bewust
- deelt de taken in het huishouden
- is er voor zijn gezin
- eet quinoasalade, met knisperende alfalfa, glaasje kombucha erbij
Unieke definities van mannelijkheid
Met een knipoog zijn zo twee uiteinden van het spectrum van mannelijkheid beschreven. In werkelijkheid vallen veel mannen daar ergens tussenin. De bedoeling is dan ook niet dat er een nieuw ideaalbeeld komt, maar juist dat elke man op innerlijke ontdekkingsreis gaat en zélf zijn unieke definitie van mannelijkheid invult. Het resultaat is meer geluk, gezondheid, vrijheid, authenticiteit en betere relaties. Het is tijd man is een gids kan je op die reis ondersteunen. Het boek bevat belangrijke (historische) info, talloze reflectievragen en waardevolle oefeningen. Onderwerpen als seks, samenwonen, gezondheid, werk en vaderschap komen aan bod.
3 praktische oefeningen
Hieronder vind je alvast 3 praktische oefeningen uit het boek waarmee je je zelfonderzoek kunt kickstarten. (Goed om te weten: het boek is vooral gericht op de witte heteroman. Gelukkig niet omdat die als de norm wordt gezien, maar omdat de auteurs zelf wit en hetero zijn en het boek voor een deel op hun (werk)ervaring is gebaseerd.)
Oefening 1. Wat zijn jouw 10 geboden?
Herkende jij je in de 10 geboden van de Alfaman of de Alfalfaman? Is jouw lijstje een mix van de twee, of geldt niet één van die geboden voor jou? Deze oefening helpt je te achterhalen wat jouw unieke 10 geboden zijn, de opdrachten die jij jezelf de hele dag (bewust of onbewust) geeft om een ‘echte’ man te zijn. Pas als je je bewust wordt van dit lijstje kun je bepalen naar welke geboden je wilt leven en welke je juist belemmeren.
- Pak een pen en papier en schrijf 10 minuten lang alle geboden op waar jij je aan houdt. Censureer niks, ook niet als je denkt dat het niets met man-zijn te maken heeft. Laat buiten beschouwing of je je er wel of niet goed aan houdt. Het gaat erom dat je in kaart brengt aan welke verwachtingen je probeert te voldoen.
- Omcirkel dan de verwachtingen die in jouw beleving te maken hebben met man-zijn.
- Maak een top 10 met de meest relevante en schrijf je gedachten hierover op.
- Neem je voor om de komende tijd alert te zijn op alle geboden over man-zijn die voor jou gelden. Je zult ze tegenkomen op je werk, in de sportschool, in de media… Voeg deze toe aan je lijstje.
Oefening 2. Welke verhalen over man-zijn draag jij met je mee?
Deze oefening helpt je dieper in te gaan op je bevindingen uit oefening 1. De geboden die je hebt verzameld gaven alvast een kijkje in de verhalen over man-zijn die je met je meedraagt. Hier dieper op in gaan zal je helpen je nóg bewuster te worden van je eigen gedachten- en gedragspatronen. En dat is de allerbelangrijkste stap op de weg naar zelfverwezenlijking. (Het kan ook zijn dat het verhaal dat je in deze oefening schrijft hele andere thema’s aanstipt dan je 10 geboden doen – ook dat is helemaal oké.)
- Pak een leeg schrift of open Word en zet een timer op 30 minuten. Zorg dat je niet gestoord wordt in deze tijd.
- Schrijf alles op wat er in je opkomt over opgroeien als man. Van je eerste herinneringen tot aan dit moment. De volgende vragen kunnen richting geven:
- Welke boodschappen kreeg je te horen of zien?
- Van wie kwamen deze boodschappen?
- Welke pikte je nog meer op en hoe? (bijv. via film, media, school, vrienden)
- Welke heb je aangenomen?
- Naar welke probeer je nog steeds te leven?
Oefening 3. Omgaan met spanning
Veel mannen worden gesocialiseerd om oplossingsgericht te zijn én om weinig emotie te tonen. Tel die twee verwachtingen bij elkaar op, en je hebt een man die hoogstwaarschijnlijk niet (constant) optimaal in verbinding staat met zijn innerlijke ervaring. Deze oefening helpt je eerst naar binnen te keren voordat je meteen in de rationele oplossingsmodus schiet wanneer er spanningen of problemen op je pad komen.
- Is er iets in je leven waar je op het moment veel spanning over ervaart? Kijk wat er omhoog komt en wat het met je lichaam en geest doet. Wat zijn de gedachtes die opkomen over jezelf en de betrokkenen? Voel je je fysiek open en vrij of krijg je het benauwd?
- Welke emoties komen op? Voel je je blij, verdrietig, woedend?
- Komt er een inzicht omhoog nu je zo rustig rondneust in je binnenwereld?
- Lukt het om alles wat er omhoog komt te accepteren, of ben je geneigd jezelf meteen streng toe te spreken en te beoordelen?
Je kunt deze oefening meerdere keren doen om te oefenen en uiteindelijk ook toepassen in the heat of the moment, wanneer je bijvoorbeeld een conflict met je partner of collega hebt. Het is tijd man, €20,99, via bol.com.