Mensen die liefdesbang zijn hebben een talent voor het creëren van achterdeurtjes: een ‘verborgen contract’ waarmee je een tussenruimte tussen jou en de ander inbouwt. Liefdesbange mensen zijn bijvoorbeeld op pad met een date, en intussen kijken ze om zich heen naar potentiële anderen. Of hebben een vaste relatie maar op Facebook zijn ze single. Dit zijn de mensen die meer aan de kant van de bindingsangst zitten. Maar ook mensen met verlatingsangst creëren achterdeurtjes. Hun partner laat ze duidelijk weten niet beschikbaar te zijn voor een relatie, toch blijven ze. Ze beginnen iets met iemand ondanks dat ze weten dat ze de ander niet écht willen vanwege bijvoorbeeld een te groot verschil in leeftijd, of omdat de ander al gebonden is. Hannah Cuppen, auteur van de bestseller Liefdesbang, vertelt je hieronder hoe je deze ‘achterdeurtjes’ ontmaskert.
Creëer jij ‘achterdeurtjes’ in de liefde? 5 manieren om deze verborgen contracten te ontmaskeren
Hannah: “Of je nou bindingsangst hebt of verlatingsangst, beide kanten van deze dynamiek creëren achterdeurtjes in de liefde. Een achterdeurtje is een ‘verborgen contract’ waarmee je (onbewust) een tussenruimte inbouwt. Heb je bindingsangst, dan zorg je voor een escape om te kunnen gaan als de ander te dichtbij komt. Je houdt alle opties open en zegt niet tegen nieuwe kandidaten dat je aan het daten bent of al serieus bent met iemand. Je wil altijd op iemand terug kunnen vallen en koste wat kost het risico vermijden om in een gat van leegte terecht te komen. Heb je last van verlatingsangst, dan bouw je tussenruimte in door een partner te kiezen waarvan je bij voorbaat weet dat hij/zij jouw verlangen op lange termijn niet gaat beantwoorden. Je kunt als de beste de onbeschikbaarheid van een (potentiële) partner negeren. Je doet een sluiertje voor de realiteit, die vroeg of laat als een boemerang terugkomt.
Een onuitgesproken deal
Liefdesbange partners sluiten een onuitgesproken ‘deal’ waarbij de verborgen kant, daar waar de escape zit, niet erkend wordt. Vroeg of laat komt dit verborgen deel toch boven tafel en zal het de relatie alsnog saboteren. Achteraf denk je: ik had dit vanaf het eerste begin kunnen weten, als ik eerlijk was geweest naar mezelf. Een pijnlijke conclusie als je de ander moet loslaten waar je net aan gehecht bent geraakt.
Een liefdesbange metafoor
Floor (met verlatingsangst) loopt door een straat en ziet een huis waar boven de voordeur met grote letters staat: onbeschikbaar. Wat doet Floor, belt ze aan? Jazeker, Floor wil deze woorden niet echt zien, doet er een sluiertje voor en belt toch aan. Wordt er opengedaan? Nee, Jasper (met bindingsangst) doet niet open, aan de voordeur is hij niet beschikbaar. Dat benauwt hem te veel. Wat doet Floor? In plaats van verder de straat in te lopen, op zoek naar een voordeur waar wél ‘beschikbaar’ boven staat, loopt ze om het huis heen op zoek naar de achterdeur. Doet Jasper daar open? Absoluut. Jasper denkt: ‘als jij via de achterdeur komt, mag ik altijd via de achterdeur weg als het mij te benauwend wordt.’ Ik heb immers aan de voorkant duidelijk laten weten dat ik onbeschikbaar ben. Floor denkt: wat heerlijk dat ik binnen mag komen, beter iets dan niets, dan hoef ik niet alleen verder, dat is niet mijn sterkste kant. Hier wordt het ‘verborgen contract’ gesloten. Beiden vinden elkaar in de achterdeur en gaan niet de echte commitment aan de voorkant aan.
Goede vrienden blijven
Een klassiek voorbeeld van een achterdeurtje is stoppen met de relatie maar wel ‘goede vrienden’ willen blijven. Vaak zit onder deze goedbedoelde intentie de (valse) hoop op meer intimiteit van één van beide ex-partners. Als je die hoop koestert terwijl je zegt goede vrienden te willen zijn, zul je steeds opnieuw teleurgesteld worden. Het achterdeurtje hier is: beter ‘goede vrienden’, dan helemaal niets. Vrienden blijven lukt alleen als je allebei de hoop op meer helemaal hebt losgelaten. Diep vanbinnen blijkt dat vaak lastiger dan verwacht.
Verborgen contracten
Verborgen contracten zijn het begin van afhankelijkheidsrelaties. Daarom is het zo belangrijk om ze zo vroeg mogelijk te ontmaskeren. Dat scheelt achteraf veel onnodige pijn. Er zijn 5 manieren om deze verborgen contracten te ontmaskeren:
1. Het gesprek vermijden
De eerste is dat je zo’n verborgen contract vaak verzwijgt voor een goede vriend of vriendin aan wie je normaal alles vertelt over je liefdesperikelen. Als je het zelf nog niet kunt en wilt doorzien, zul je dit tactvol vermijden in de gesprekken die jullie voeren. Als je eerlijk bent voel je heel goed dat je iets achterhoudt. Wanneer je het zou delen, zou je je betrapt voelen en dat roept ook schaamte op. Zodra je dit bij jezelf merkt, weet je dat je in een verborgen contract getrapt bent en hopelijk gaan de alarmbellen dan rinkelen.
2. Incongruentie herkennen
Een tweede manier om erachter te komen of je te maken hebt met een verborgen contract is de incongruentie herkennen. Dat kun je bij een potentiële partner waarnemen, die bijvoorbeeld zegt: ‘je bent het helemaal voor mij, maar door gedoe met mijn ex moeten we het wel geheim houden’. Hoe graag je ook wil, je voelt dat er iets niet klopt. De incongruentie kun je ook bij jezelf waarnemen. Je zegt het een, maar doet het ander. Als je bij jezelf merkt dat je iets anders zegt dan je vanbinnen voelt, kun je te rade gaan of je een verborgen contract aangaat.
3. Onderstroom expliciet maken
Een derde manier om achterdeurtjes, oftewel verborgen contracten, te ontmaskeren is door expliciet te maken wat je impliciet voelt door de onderstroom, het ‘buikgevoel’, te benoemen. Dat is niet gemakkelijk, omdat je daarmee direct iets op het spel zet wat je eigenlijk niet wil verliezen: de ander. Je prikt de ballon van valse hoop door. Op de lange termijn zal je veel pijn bespaard blijven. Dus onderzoek in jezelf: ga je voor het hoogtepunt op de korte-termijn met daarna het onvermijdelijke dieptepunt? Of neem je jezelf serieus in je diepere verlangen voor de langere termijn.
4. Onderliggende angst erkennen
Onder ieder verborgen contract schuilt een diepere angst. Bij de bindingsangstigen is dat de angst om zichzelf te verliezen, opgeslokt of verzwolgen te worden. Bij de verlatingsangstigen is dat de angst om de ander te verliezen. Het wegkijken van deze angst maakt je kwetsbaar voor achterdeurtjes en afhankelijkheidsrelaties. Bewustwording van je onderliggende angst en die leren insluiten zorgt ervoor dat je andere keuzes kunt maken. De trekkracht of verleidelijkheid van een achterdeurtje wordt dan minder.
5. Helpende vragen
Tenslotte zijn er een aantal vragen die je helpen bij de bewustwording van het creëren van achterdeurtjes en verborgen contracten. Een flinke dosis eerlijkheid naar jezelf toe is wat je daarvoor nodig hebt. Denk aan vragen als:
1. Wat bereik je met je achterdeur?
2. Wat vermijd je met je achterdeur?
3. Welke illusie houd je hiermee in stand?
4. Welke prijs betaal je hiervoor?
Bewuste commitment aangaan
Bij alle stappen is het belangrijk om zonder oordeel naar jezelf te kijken. Iedereen met achterdeurtjes heeft ooit een goede reden gehad om dit gedrag te vertonen. Het gaat om de diepere laag eronder te zien. Dat geeft je een keuze om het nu anders te doen en te kiezen voor je echte verlangen: een bewuste commitment aan de voordeur.”