In Finland zijn ze er gek op: brandnetelsoep! Niet zo gek want brandnetels zijn super gezond. Iets wat Hippocrates overigens al lang wist. Hij maakte melding van maar liefst 61 (!) krachtige remedies op basis van deze prikkende plant. De lekkerste manier om brandnetel te eten is als soep. En dan het liefst naar dit Finse recept uit het boek Sisu, de Finse kunst om met kracht te leven.
Finse brandnetelsoep: de beste remedie tegen voorjaarsmoeheid
Waar Nederlanders vaak met een grote boog om brandnetels heen lopen (want ja, ze kunnen flink prikken) zijn Finnen er dol op. Wat de Finnen weten en wij over het hoofd zien, is dat brandnetels ware superfoods zijn. Ze helpen tegen allerlei kwaaltjes en zijn perfecte voorjaarsreinigers. De plant zit namelijk boordevol mineralen en doet wonderen bij bloedarmoede, voorjaarsmoeheid en verkoudheid. Daarnaast zijn brandnetels bloedzuiverend, vochtafdrijvend en anti-allergisch. Een perfect plantje dus om te omarmen. Zeker in de lente als de brandnetel volop in bloei staat.
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95
Finse brandnetelsoep
In Finland staat brandnetelsoep regelmatig op het menu. Finnen weten dan ook precies hoe je brandnetels het beste kunt plukken. Les nummer één is om vooral jonge brandnetels te plukken want die zijn het lekkerst. Pluk brandnetels bij voorkeur op een droge dag op minstens 50 meter van de dichtstbijzijnde weg. Omdat brandnetels in een plastic zak gaan ‘zweten’ en beschadigd raken, kun je het beste een mand meenemen. Oh, en vergeet niet om een paar handschoenen aan te trekken want rauwe brandnetels prikken. Heb je 2 kilo brandnetel geplukt? Dan heb je voldoende om een pan soep voor 4 personen te maken. Het recept vind je hieronder.
Deze ingrediënten heb je nodig
2 kilo vers geplukte jonge brandnetel
1 liter water
15 gr boter
3 el bloem
2 blokjes bouillon
100 ml slagroom
3 el droge sherry
zout
vers gebakken brood
Optioneel: 4 halve, hardgekookte eieren en 2 eetlepels gehakte bieslook als garnering
En zo maak je de Finse brandnetelsoep
Was de brandnetel grondig en verwijder wortels en harde stelen
Breng de helft van het water aan de kook met wat zout. Voeg de brandnetels toe en kook 5 minuten. Schep de brandnetels uit de pan en bewaar het kookvocht. Hak de brandnetels fijn.
Smelt de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en warm dit mengel al roerend op tot je een gladde pasta hebt. Voeg nu beetje bij beetje wat het kookvocht toe en blijf roeren om een gladde roux te maken.
Breek de bouillonblokjes in kleine stukjes, voeg ze samen met het achtergehouden kookvocht aan de roux toe en breng alles al roerend aan de kook. Laat de soep enkele minuten doorkoken tot hij dikker wordt.
Roer nu de brandnetels en room er doorheen. Breng zo nodig op smaak met zout. Schenk de sherry er bij.
Schep de warme soep in kommen en voeg een half ei en wat bieslook toe. Serveer met zelf gebakken brood.
Bron: Sisu, de Finse kunst om met kracht te leven
Lunchbox – geïsoleerd en duurzaam (700 ml)
Met deze stijlvolle lunchbox is een warme maaltijd altijd dichtbij. Soep, curry’s of een lekkere dahl: je neemt het gemakkelijk mee in deze 700 ml lunchbox. Dankzij het dubbelwandige en vacuüm-isolatiesysteem blijft je eten maar liefst 6 uur warm én 7 uur koud. Want ook smoothiebowls en yoghurt kun je er in bewaren. Lekvrij en eenvoudig in vervoer wegens de draagriem. De roestvrijstalen binnen- en buitenkant zijn vrij van BPA en ftalaten waardoor deze ecologisch verantwoorde lunchbox een leven lang meegaat. Verkrijgbaar in de Holistik Shop €34.95