Misschien heb je het woord al eens voorbij zien komen maar gaat er nog niet direct een belletje rinkelen als we het hebben over kefir: één van de oudste gefermenteerde dranken. Je maakt het van water, koe-, geiten-, soja-, amandel-, kokos-, of rijstmelk. En het is niet voor niets dat de naam kefir ‘een goed gevoel’ betekent. De drank wordt namelijk geassocieerd met een lang en vitaal leven.
Kefir: zo maak je dit super gezonde drankje zelf
Al duizenden jaren wordt het gedronken door de mensen uit het Kaukasus gebergte. Zij ontdekten lang geleden de health benefits van de koolzuurhoudende licht alcoholische gefermenteerde melkdrank. Kefir wordt gemaakt met een mix van verschillende gisten en melkzuurbacteriën. De smaak doet denken aan die van friszure drinkyoghurt. Fermenteren is van oudsher een manier om voedsel langer goed te houden en betekent: het omzetten of afbreken van de grondstof van een product door micro-organismen (bacteriën, schimmels of gisten). Door warmte en vocht gaan de micro organismen groeien.
Hoe werkt het
Okay hou je vast, er komt nu een ietwat scheikundig verhaal. Maar niet te missen om de werking van kefir te begrijpen. De micro organismen vormen samen met eiwitten en polysachariden (ingewikkeld woord voor een bepaald soort koolhydraat) korrels tussen de 1 en 10 centimeter. Het lijkt een beetje op huttenkäse qua structuur. De korrels worden in twee weken bijna dubbel zo groot bij kamertemperatuur. Omdat de korrels groeien, dus leven, noemen we ze ook wel ‘yoghurt- of kefir planten’. Overgebleven korrels kun je invriezen en bewaren. Voeg ze toe aan verschillende soorten (plant based) melk en het fermentatie proces, dat zo’n 2 tot 4 dagen duurt, gaat van start. Hoe warmer het is, hoe sneller het fermenteren gaat. Van het percentage alcohol in de kefir ga je waarschijnlijk nog niet in de lampen hangen. Dat is – afhankelijk van de fermentatieduur – slechts 0,2 tot 2%. Drink je nooit alcohol? Dan moet je lichaam wennen aan dit drankje. Begin met een klein glaasje.
Health benefits
Wat is nou het verschil tussen yoghurt en kefir? Beide zijn gefermenteerde producten die levende bacteriën bevatten. Maar kefir bevat meer soorten en goede bacteriën dan yoghurt om mee te fermenteren. Voor een gezonde spijsvertering is het noodzakelijk voldoende ‘goede’ bacteriën binnen te krijgen om je te beschermen tegen de kwaadaardige indringers. In kefir komen heel veel goede bacteriën voor die o.a. beschermen tegen allergieën, het immuunsysteem ondersteunen en bepaalde koolhydraten helpen verteren.
The Ferment Company
Gelukkig heb ik een bedrijf ontdekt die het maken van home-made kefir een stuk makkelijker maakt. Bij The Ferment Company verkopen ze drie verschillende soorten starter kits: water, melk of yoghurt. In ieder pakje vind je 5 zakjes waarmee je een liter kefir maakt. Het leuke is dat als je een klein glas bewaard van je vorige kefir of yoghurt brouwsel, je dit kunt hergebruiken voor een nieuwe pot, aangezien je de bacteriën door kweekt. De waterkefir is op basis van vergisting van in water opgeloste rietsuiker en so far mijn favoriet. Voeg twee vijgen, een liter water en de goede bacteriën mix van The Ferment Company toe. Laat het twee dagen staan in een schone weckpot en klaar is Kees. Door de toevoeging van de vijgen (of dadels. Just what you like) en het koolzuur dat ontstaat lijkt deze kefir op bruisende frisdrank.
Zelf proberen? Hier koop je de kefir starter-kits a €13,50: unlimitedhealth.nl