videocam Heb jij de Healthy Spring Box 2024 al bemachtigd?

Je huis als energetische oplaadplek – 5 tips voor een transformatie

Holy Crap
huis oplaadplek
huis oplaadplek


16.08.2019

Ben jij gevoelig voor het ritme van de natuur? Dan kan het je niet zijn ontgaan dat de zomer over zijn hoogtepunt heen is. Langzaam maar zeker komen we aan in de twillight zone tussen zomer en herfst. De Chinezen zien deze tijd van het jaar als een apart seizoen: de nazomer. We keren intuïtief meer naar binnen en brengen meer tijd thuis door. Het is een goed moment om eens met andere ogen te kijken naar de plek waar je woont. Je huis kan je namelijk helpen om te ontdekken waar jouw onbewuste aandacht weglekt. En als je dat eenmaal weet, kun je jouw woning omtoveren tot een energetische oplaadplek.

Je huis als energetische oplaadplek – 5 tips voor een transformatie

Je huis lijkt een redelijk statisch geheel. Met onvermurwbare muren, vloer en plafond. Maar hoe je er in leeft, dat is behoorlijk organisch. En met een beetje opletten kun je daarin fascinerende patronen herkennen. Niet alleen wat je zelf aanbrengt in huis, maar ook in de vorm van het huis zitten bepaalde aanknopingspunten. Waar staat het? Welke materialen is het mee gebouwd? Welke dominante vormen heeft het? Wat voor hoeken, ramen, contactmuren heeft het?

Altijd in ontwikkeling

Met Feng Shui kun je daar van alles over vertellen. En die informatie zegt altijd iets over jou als bewoner nu. Want ooit ben je gevallen voor het huis waar je woont. Of je bent er op z’n minst mee akkoord gegaan. Zelfs als het toen leek dat je geen echte keuze had. In dat geval is je relatie met hoe je je toen voelde over het huis, en hoe je er nu in woont interessant om verder te onderzoeken. Want misschien ben je er nu wel gelukkiger dan toen, of juist niet. Zo zijn je huis, jezelf en hoe je woont altijd samen in ontwikkeling. Daarmee bevat dat hele pakket aan ‘huisbewonen’ zeer interessante, en vaak verrassende informatie over jezelf. Luister je daarnaar, dan is je huis een mooie spiegel van wie je op dit moment bent. Maar ook een zuivere springplank voor wie je morgen kunt zijn.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Jezelf zijn

Het belangrijkste element in je huis, dat ben je natuurlijk zelf. En daarmee is jouw focus (en die van je eventuele partner en kinderen) leidend. Punt! Einde discussie. Want, wat voor anderen geldt hoeft voor jou helemaal niet op te gaan. Een Boeddha-beeld heeft niet voor iedereen dezelfde betekenis, net als dat een rode muur echt niet voor iedereen passie & liefde brengt. Alle trends, hypes, filosofieën, religies en wetenschappen ten spijt (sorry Boeddha, sorry Marie Kondo, sorry dolfijntjes, sorry Meneer Feng Shui). Het is namelijk maar hoe je er zelf tegenover staat. Natuurlijk zijn er altijd bepaalde universele dynamieken te ontdekken, maar jouw Creatieve Wezen, en daarmee jouw eigen zelf creërende vermogen, blijft bepalend voor hoe je met die dynamieken omgaat. En hoe dat precies is, dat kun je altijd in je eigen huis terugvinden. Maar ook via je huis beïnvloeden!

Aandachtvreters

Misschien heb je thuis een mooie wand met alle familieportretten, en foto’s van fijne vakanties. Mooi centraal in je hal. Fijn, voor je zelf wanneer je thuiskomt, en leuk voor ’t bezoek dat gelijk ziet wie jij precies bent. Of dat nieuwe kunstwerk, op een strategische plek in de kamer: helemaal jij! Maar hoe zit het met de rest van het huis? Vaak zie je dat de meest opvallende ‘aandachtvragers’ juist precies verbloemen waar de eigenlijke, sluipende, onbewuste (en daarmee veel invloedrijkere) aandacht naartoe gaat. Of waar de aandacht juist níet naartoe gaat, terwijl je dat eigenlijk wel graag zou willen. Deze aandachtsvreters en energietrekkers laten zich niet altijd makkelijk duiden, maar met een beetje goed ‘luisteren’ kun je ze altijd horen.

Holistik Woonboek

Gratis bij inschrijving van onze wekelijkse nieuwsbrief

GRATIS

76 pagina's dik!

Schrijf je nu in Gratis Holistik Woonboek

In the spotlights

Niet lang geleden kwam een stel bij me dat via Huisluisteren wilde ontdekken waar, wanneer en hoe ze hun volgende huis moesten vinden. Ze wilden namelijk heel graag verhuizen, omdat ze zich niet echt gelukkig in hun huidige huis voelden. Een beetje ‘stuurloos’. Er waren veel dingen aan de hand met het huis, en verhuizen was volgens hen een van de meest logische en makkelijkste opties. “Maar wat wij willen bestaat niet,” zeiden ze. En dus hadden ze het idee nu al veel te lang vast te zitten in dat huis, en eerlijk gezegd ook een beetje in de rest van hun leven (voornamelijk hun carrières). Opvallend was dat er in hun huis heel veel (maar dan ook echt opvallend veel) halogeenspotjes hingen. En niet één daarvan was op iets gericht. Allemaal schenen ze op lege plekken. Bijvoorbeeld net naast schilderijen op muren, in dode hoeken, en letterlijk op lege vazen in de boekenkast. Heel feitelijk was hun aandacht dus gericht op ‘niets’. En dat ‘niets’, die ‘leegte’ groeide, op heel veel vlakken in hun leven… Dit was wel een heel letterlijk en opvallend voorbeeld. En veel vaker ligt het verband tussen een hulpvraag en een antwoord in huis wat subtieler. Want natuurlijk zijn er meer manieren om te kijken waar je aandacht op gericht is in huis dan alleen naar waar de spotjes in huis op gericht zijn. Soms kun je opvallende ‘focus’ vinden in de manier waarop het huis is ingericht, of in een manier van beleving van de ruimtes (hoe voel je je waar? waar zit je graag, of niet?).

Van onbewuste aandacht naar bewuste creatie

Stel: een huis is overal spik & span, behalve in de slaapkamer. Daar is het een opvallende bende van rondslingerende kleren, stapels kranten, ongezellig licht, of verschoten gordijnen en slecht onderhouden schilderwerk. Dan heeft zo’n situatie altijd iets te betekenen! Of er is in huis opvallend veel aandacht voor een bepaalde vorm (bijvoorbeeld cirkels), of er is een kleur onbewust heel dominant aanwezig. Ook dan geeft dat alvast een denkrichting mee. Je kunt ook letten op opmerkelijke combinaties van object & plek, zoals bijvoorbeeld mappen met financiële administratie in een keukenkastje (echt gezien!). Maar zelfs ook iets gangbaars als een collectie reis-memorabilia in de woonkamer: als je even doorvraagt dan zit daar altijd hulpvolle informatie in. Niets is echter in steen geschreven. Dus wat die informatie daarachter dan precies is, is geheel afhankelijk van de bewoners. Maar heb je eenmaal een sterk aanknopingspunt over de opvallendheden in huis, dan zal de rest als een dominospel stuk voor stuk op z’n plaats vallen. Wanneer je de aandachtvreters en bijbehorende rode draad hebt gevonden, kun je zelf beslissen wat je er mee gaat doen. Daarvoor is het natuurlijk belangrijk dat je precies weet welke betekenis er kleeft aan datgene waar jouw onbewuste aandacht naartoe gaat. Zo kun je van onbewuste aandacht, via je huis, bewuste creatie maken! Want alles waar je aandacht naartoe gaat, groeit!

5 tips om je huis te transformeren in een energetische oplaadplek

1) Vreemde ogen

Loop eens samen met een vriend(in) door elkaars huis en benoem wat opvalt. Probeer dit zonder oordeel te doen, en er zeker ook niet meteen conclusies aan te verbinden. Gewoon kijken, en noteren. Geef elkaar je ‘notes’ en lees zelf of je een leidraad kunt herkennen in de aantekeningen van je vriend(in).

2) ’t leven in 1 dag

Maak zelf een hele dag aantekeningen van alles wat je voelt, hoort, ziet, ruikt, en proeft. Van het moment dat je wakker wordt (’t liefst nog voordat je je ogen opent) tot het moment dat je ’s avonds weer gaat slapen. Hoe voelt je bed? Hoe voelt de vloer onder je voeten. Wat voor licht heeft je slaapkamer. Wat is het eerste dat je ziet op weg naar de keuken? Hoe proeft het water onder de douche, welke deur piept er, welke stoelpoot kraakt, wat zie je als je je huis verlaat, wat ruik je als je weer thuiskomt? Je kan dit behoorlijk intensieve proces natuurlijk ook prima opdelen: drie dagdelen over drie dagen, bijvoorbeeld.

3) Het Licht

Niets is zo sterk met focus verbonden als licht. Dus waar zijn jouw spotjes op gericht? Waar zijn opvallende schaduwplekken? Waar gaat het licht altijd kapot? Welke kaarsen branden opvallend snel / langzaam op? Hoe zit het met de ramen? Hoe volgt je huis de zon? Past het licht bij de sfeer die je wilt? Waarom wel of niet? Vind je het makkelijk om een goed lichtplan te ontwerpen voor je huis? Waarom wel of niet? Probeer elke vraag met een nieuwe vraag te beantwoorden, totdat je voelt een essentie te pakken te hebben.

4) Categoriseren

Kun je categorieën ontdekken in wat opvallend is in je huis? Denk bijvoorbeeld eens aan thema’s als: verwerking van het verleden, liefde & relatie, gezondheid, voeding & verzorging, vrienden-netwerk-familie, je rol in de gemeenschap, werk & inkomen, etc. Soms liggen de verbanden wat dieper verborgen, of is het een combinatie van verschillende thema’s. Zo kan het goed zijn dat een thema als ‘religie’ nauw verbonden blijkt met bijvoorbeeld de rol die je moeder in je leven speelde. Of een thema als zelfzorg nog een oud linkje heeft met hoe je vader zijn rol heeft ingevuld in jouw leven. Zowel traditionele als contra-traditionele matches zijn daarbij interessant. Je zal zien dat je huis je kan helpen om verbanden te leggen, en daarmee weer stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling.

5) Je huis als vision board

Erachter komen waar je onbewuste aandacht weglekt is één ding, maar liever wil je natuurlijk gewoon aandacht geven aan wat je wilt bereiken in het leven! In combinatie met stappen 1- 4 kun je je huis nu mooi gebruiken als 4D organisch vision board. Bedenk daarvoor welke thema’s in je leven een extra boost kunnen gebruiken, en zorg ervoor dat je op strategische plekken in je huis daarop geïnspireerd wordt. Gebruik daarvoor de symbolen, beelden, kleuren, sferen etc. die persoonlijk bij jou en je visie passen. Het sleutelwoord hierbij is subtiliteit. Net als een goede geurkaars wil je dat het aanwezig is, maar niet teveel aandacht vraagt. Op die manier blend het op een natuurlijke manier in je gehele ervaring en wordt je huis vanzelf een energetische oplaadplek.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Jouw hulpvraag

Joris van de WeerdZelf horen wat je huis je te zeggen heeft? Voor een persoonlijke analyse en gesprek neem je contact op via info@huisluisteraar.nl. Aan de hand van jouw hulpvraag kijken we wat de onderliggende patronen zijn en hoe die zich in jouw huis manifesteren. Met een uitgebreid gesprek en rapport krijg je inzicht in hoe jouw huis je kan helpen bij je wensen en worstelingen, door zelf dagelijks bewuster te zijn van je eigen dynamiek. En zie hoe er meer flow komt in je eigen leven. Kijk voor meer informatie op huisluisteraar.nl

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.