Hooikoorts: dit holistische noodplan brengt verlichting nu de pollen in aantocht zijn

Body
hooikoorts
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
29.03.2018

Vroeger kwam hooikoorts vooral in de hooimaand juni voor, vandaar ook de naam. Tegenwoordig vliegen de pollen echter van februari tot oktober door de lucht. En wist je dat naast hooi ook bomen, grassen en kruiden klachten kunnen triggeren? Hoe dan ook: het hooikoortsseizoen breidt zicht uit. En daar kun je als hooikoorts patiënt veel last van hebben. Gelukkig heb je zelf enige invloed op de heftigheid van je klachten. Dit holistische noodplan helpt je op weg.

Hooikoorts: dit holistische noodplan brengt verlichting nu de pollen in aantocht zijn

Naar schatting twee miljoen Nederlanders kampen elk jaar met hooikoortsklachten. Als je last hebt van hooikoorts, ofwel allergische rinitis, reageert je lichaam ‘abnormaal’ op een normale stof. Er ontstaat met andere woorden een ongewenste ontstekingsreactie van je immuunsysteem. Deze lichamelijke reactie wordt veroorzaakt door het stofje histamine. Histamine is een natuurlijk eiwit. Het stofje is altijd in kleine hoeveelheden in je lichaam aanwezig en ligt voor een groot deel opgeslagen in je mestcellen. Deze cellen spelen een rol bij je afweer en staan in contact met de buitenwereld. Ze bevinden zich in je huid, je gehemelte, je slokdarm, maag, darmen, luchtpijp en longen. Zodra mestcellen in contact komen met ongewenste indringers zoals pollen, komen ze in actie en geven ze histamine af. Door de vrijgekomen histamine ga je niezen en beginnen je ogen te jeuken. Feitelijk veroorzaken dus niet de pollen je allergische klachten, maar de histamine.

Baalmomenten

Uit eigen ervaring weet ik dat je bekaf wordt van hooikoorts (en super chagrijnig). Het aantal baalmomenten in mijn leven is al lang niet meer op één hand te tellen. Vooral de maanden april, mei en juni zijn soms een regelrechte nachtmerrie. Op dagen dat er veel pollen in de lucht hangen zijn bossen, parken en weilanden een no go area. Een picknick in het park? Een bruiloft in het bos? Langer dan een uur houd ik het niet uit. Een van mijn beste vriendinnen viert haar verjaardag al jaren in een tuinhuis. Super leuk natuurlijk, alleen is ze eind april jarig. Precies in de periode dat de berk, de beuk, de els, de iep, de populier en de wilg hun pollen in het rond strooien als confetti. Als mijn vriendinnen een stuk taart eten tussen de bomen zit ik binnen, met de ramen en deuren gesloten. Dat terwijl elke cel in mijn lichaam naar buiten wil.

Holistisch noodplan

Hoewel je jezelf niet kunt genezen van hooikoorts zijn er wel manieren om klachten te verminderen. Zelf geloof ik het meest in een holistische aanpak. Dat begint bij pollen zoveel mogelijk zien te vermijden. Maar je hebt – net als ik – vast geen zin om het hele voorjaar binnen te zitten met gesloten ramen en deuren. Daarom haal ik zodra de lente begint de neusspray en oogdruppels van Carelastin in huis. Deze producten werken razend snel en verlichten klachten binnen 20 minuten. Lees voor gebruik wel even de verpakking, dan weet je zeker dat je de producten op de juiste manier gebruikt.

Nog een paar tips…

Hoewel je contact niet helemaal kunt vermijden, kun je pollen wel te slim af zijn. Deze tips helpen je op weg:

hooikoorts

 • In Gelderland, Brabant en Overijssel komen de meeste pollen voor. Aan de kust is de concentratie pollen het laagst. Zoek als het even kan dus het strand op. Tijd doorbrengen aan zee is sowieso enorm gezond.
 • Voordat ik de deur uitga, smeer ik wat vaseline rond mijn neus. Een deel van de pollen blijven daar op plakken.
 • Plan buitenactiviteiten bij voorkeur ’s ochtends vroeg voor 10.00 uur. De hoeveelheid pollen is dan nog redelijk beperkt. Na 10.00 uur ontstaan door opwarming door de zon wervelingen in de lucht waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht toeneemt.
 • Pollen gaan in je kleding zitten. Dus je kunt je beter omkleden in de badkamer dan in de slaapkamer.
 • Pollen hechten zich niet alleen aan je kleding, maar ook aan je haar. Was daarom regelmatig je haren. Bij voorkeur voordat je gaat slapen. Zo komen er minder pollen op je kussen terecht
 • Je mentale gesteldheid is ook van invloed. Zelfs lichte stress en nervositeit kunnen een allergische reactie verergeren. Zorg dus niet alleen voor gezonde voeding, maar ook voor voldoende ontspanning.
 • Houd de site hooikoortsrader.nl in de gaten. Hierop kun je precies zien hoeveel pollen er in jouw provincie in de lucht hangen.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.