Het aanbod in retreats groeit met de dag. En dat maakt kiezen voor een retreat dat bij jou past nog best een opgave. Gelukkig heeft yoga teacher Suze Retera verstand van zaken. Ze vertelt je graag waar je allemaal op kunt letten om tot overwogen keus te komen. En het fijne nieuws is dat Suze zelf ook retreats organiseert met haar bedrijf Global Flow, die volledig aan haar eigen kwalitatieve standaarden voldoen.
Dit is alles wat je wilt weten voordat je een retreat boekt
Wat betekent een ‘retreat’ eigenlijk?
“Retreat is het Engelse woord voor ‘je terug trekken’. Als we op een retreat zijn trekken we ons terug van de dagelijkse activiteiten, verplichtingen, afleidingen en routines. Met als doel ruimte creëren om te reflecteren, tot rust te komen en op meerdere fronten de stilte op te zoeken. Denk hierbij aan geen tv, laptop en mobiele telefoon. Geen werk en sociale verplichtingen – die ook vaak als afleiding dienen om bepaalde zaken of gevoelens niet aan te hoeven pakken. Dit geeft ruimte voor een proces waarin je afstand kunt nemen van alles dat buiten je ligt, om vervolgens dieper contact te maken met jezelf.”
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
Welke spirituele betekenis heeft een retreat?
“Oorspronkelijk waren retreats een stuk minder glamoureus en comfortabel dan ze nu vaak zijn. Retreats zijn een onderdeel van de meeste spirituele en religieuze stromingen, net als pelgrimstochten, waarbij het doel vooral was om contact te maken met God. Hierbij draaide het om toewijding en afstand nemen van alle zinnenprikkelende geneugten van ons lichaam en de mind, zodat er ruimte ontstaat om je te focussen op de ontwikkeling van je geest of de toewijding aan een hogere macht. In India vind je vele ashrams waar een basic onderkomen en simpele maaltijden – gecombineerd met een strakke dagplanning van asana practices, meditatie, studie en karma werk – de ingrediënten zijn van de retreat. Maar ook kloosters waren veelal plekken waar gelovigen zich voor langere periodes terugtrokken. Tegenwoordig zijn retreats nog steeds gericht op het naar binnen keren en verbinding maken. Dit kan zijn met jezelf, je intuïtie of een hogere energie.”
Klopt de moderne interpretatie van naar een retreat gaan nog wel, of is het een veredelde vakantie?
“Op dit moment is yoga erg populair en is er een groot aanbod aan wellness reizen, yoga vakanties, yoga retreats en yoga opleidingen. Ondanks dat dit verschillende concepten zijn, worden ze vaak onder de categorie ‘yoga retreat’ geplaatst. Hierdoor verwatert de betekenis van een retreat wellicht en kan het soms moeilijker zijn om te bepalen welke reis je moet boeken.”
Wat vind jij zelf belangrijke peilers waar een retreat aan moet voldoen?
“Voor mij persoonlijk spreek je in onze cultuur van een yoga retreat wanneer de reis draait om het yoga programma en de verdieping die deze aan de deelnemers biedt. Dit dient van een hoogstaand niveau te zijn met ervaren docenten die je een veilige ruimte kunnen bieden om alles aan te gaan wat eventueel naar boven komt. Naast de yoga- en meditatiesessies waarmee iedere dag wordt begonnen en afgesloten, is er voldoende ruimte voor stilte en reflectie. Ik geef ook de voorkeur aan een holistisch programma. Dit wil zeggen dat er naast de yoga en meditatie ook aandacht is voor coaching, leefstijl, bewustwording van de omgeving en verbinding met de natuur. De kwaliteit van factoren als de locatie, accommodatie en het eten moeten eigenlijk een gegeven zijn. Zodat het programma – de focus van de retreat – goed tot zijn recht komt. Dit zorgt ervoor dat een retreat de eigenschap heeft om je te transformeren en je leven te veranderen.”
Hoe vaak adviseer je mensen om op retreat te gaan?
“Dat hangt van je leefstijl en ambitie af. Één keer per jaar is voor veel mensen een prettige routine. Anderen gaan graag meerdere keren per jaar op een reis die ze de ruimte en rust geeft om inzichten te krijgen, te reflecteren en keuzes te maken. Ik gun het iedereen om regelmatig op retreat te gaan en dit te zien als een essentiële investering in zichzelf. Vooral voor diegene die zichzelf vaak als laatste op hun prioriteiten lijstje zetten.”
Is een retreat duur?
“Een retreat is voor veel mensen een investering. Helaas is de kwaliteit niet altijd aan de prijs af te lezen. Duur is niet per definitie beter, maar heel goedkoop is meestal toch duurkoop. Kijk goed naar wat inbegrepen is en naar de achtergrond van de docenten en begeleiders. In principe zou een retreat – op de reis na – all inclusive moeten zijn. Dit omvat niet enkel de accommodatie en het eten, maar natuurlijk ook een volledig programma met ervaren docenten. De waarde van een retreat en wat het je oplevert ligt hierdoor een stuk hoger dan de meeste reguliere vakanties. Mijn ervaring is dat je de investering dubbel en dwars terug verdient in inzichten, geluksmomenten, herinneringen, levenslessen en nieuwe vriendschappen. En sommigen houden er zelfs een heel nieuw leven aan over!” Kijk voor meer informatie over Suze en de retreats die ze organiseert op globalflowretreats.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!