Geen betere manier om de komst van een nieuw seizoen te vieren dan met een kop kruidenthee en iets lekkers. Deze heilzame herfsttaart zit bomvol superfoods en maak je zonder oven.
Heilzame herfsttaart met seizoensfruit
Op 23 september vindt de herfstequinox plaats (equinox is Latijn voor ‘gelijke nacht’). Om precies 08.49 uur Nederlandse tijd staat de zon loodrecht boven de aarde en maakte de zomer plaats voor de herfst. En als je het ons vraagt is de komst van een nieuw seizoen een moment om te vieren.
Dankfeest
Het herfstfeest – ook wel Mabon genoemd – zoals dat door de eeuwen heen gevierd wordt, is een dankfeest voor de laatste oogst. Met de komst van Mabon breekt een nieuwe periode aan. Je mag ontspannen en uitrusten van al het werk dat je de afgelopen tijd hebt verricht. Het is de tijd van het jaar om je los te maken van de waan van de dag en je klaar te maken voor de donkere maanden die er aan zitten te komen. Het is ook een goed moment om je eigen persoonlijke oogst van het afgelopen jaar te inventariseren én de oogst van het land te verwerken is een heilzame herfsttaart.
Ingrediënten voor één herfsttaart
Voor het deeg:
2 eetlepels walnoten
2 eetlepels cashewnoten
1 eetlepel hennepzaad
1 eetlepel chiazaad, geweekt in 2 eetlepels water
4 dadels
2 eetlepels cranberries
1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
een snuf zeezout
2 eetlepels kokosolie
1 eetlepel Biotona Superfibres
Voor de vulling en topping:
150 g zure room (In plaats van zure room kun je ook ricotta, cottagecheese of plantaardige room gebruiken)
geraspte schil van 1 limoen
1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
1 bakje blauwe bessen en 1 bakje bramen
En zo maak je de herfsttaart
- Doe de walnoten, de cashewnoten, het hennepzaad en het chiazaad in de keukenmachine en maal fijn.
- Voeg er de rest van de ingrediënten voor het deeg aan toe en mix.
- Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier tot een dikte van ongeveer 4 millimeter.
- Vul een grote of meerdere kleine taartvormen met het deeg. Bekleed ze eerst met bakpapier zodat je de korst er goed kunt uithalen. Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
- Klop de koude zure room op met de limoenzeste en de suiker tot hij indikt. Schep de limoencrème op de taartbodem en werk af met de bessen en bramen.
- Rasp er eventueel nog wat limoenzesde over en klaar ben je! Laat de herfst maar komen!
Ayurveda
Herfst Detox E-Book
Verlos je lijf van ballast en begin opgeruimd aan de koude maandenDoe mee voor €9,95