Vandaag is het Halloween. We grijpen dit van oorsprong Ierse volksfeest maar wát graag aan om de pompoen in de schijnwerpers te zetten. Niet uitgehold met een kaarsje erin, maar als hoofdingrediënt van deze verrukkelijke glutenvrije cake. Ga jij ‘m bakken?
Happy Halloween recept: glutenvrije pompoencake
Onze liefde voor pompoen is groot, juist omdat deze allrounder onder de groentes zich prima leent voor de meest creatieve experimenten. Pompoen is één van de weinige plantaardige bronnen met een hoge concentratie ijzer, een zeer dynamisch mineraal dat zich razend snel door je lichaam beweegt. En precies die eigenschap maakt ijzer zo geschikt voor het transporteren van zuurstof. En die zuurstof heb je nodig om brandstoffen (suikers en vetten) om te zetten in energie. Naast ijzer bevat pompoen talloze andere vitaminen en mineralen. Bovendien heeft het een vochtafdrijvende werking en doet het je darmfunctie goed.
100% glutenvrij
Deze glutenvrije pompoencake – gezoet met gedroogde abrikozen – is een echte winnaar en past perfect bij Halloween. De pompoenpitten en walnoten geven ‘m een heerlijke bite en voedzaam karakter. Het recept kregen we van Marike Bol. Marike is founder van OH MY PIE! en een ware ster in glutenvrij bakken.
Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Wachttijd: 60 minuten
Wat heb je nodig?
Oven
Bakpapier
Cakevorm 21 cm
Foodprocessor
Mengkom
Spatel
Mixer
Ingrediënten voor 10 à 12 plakken:
300 g pompoen
100 g gedroogde abrikozen
30 g honing
4 eieren
125 g kastanjemeel
125 g amandelmeel
1 tl bakpoeder
2 tl Ceylonkaneel
Snufje zeezout
50 g pompoenpitten
50 g gebroken walnoten
Zo maak je de cake:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Kook de pompoen in zo’n 10 minuten boterzacht. Week ondertussen de abrikozen een paar minuten in kokend heet water. Giet het water af en dep ze droog. Pureer de pompoen samen met de gedroogde abrikozen tot moes. Mix de eieren en de honing tot een schuimig geheel met een mixer. Spatel de meelsoorten, bakpoeder, Ceylonkaneel, zeezout, pompoenpitten en de gebroken walnoten door de pompoenmoes. Roer vervolgens de eiermassa door het beslag heen en giet dit in de cakevorm. Bak de cake zo’n 60 minuten in de oven. Laat de cake afkoelen buiten de oven voordat je hem aansnijdt. Happy Halloween!