‘Giftig’ (of toxic) is een label dat vaak op mensen en relaties wordt geplakt. Positief klinkt het natuurlijk niet, maar wat bedoelen we er nou écht mee? Hoe herken je een ‘giftig’ persoon, en – misschien nog wel belangrijker – welke rode vlaggen duiden op een toxische relatie? Deze vragen (en vele andere) beantwoordt Mjon van Oers in Detox je liefdesleven: herstellen van giftige relaties. Dit boek helpt je om radicale zelfliefde te ontwikkelen. Juist wanneer je uit een toxische relatie komt…
Déze rode vlaggen wijzen op een toxische relatie
Een toxische relatie is de ergste vorm van negatieve energetische besmetting tussen twee mensen, zo vertelt Mjon van Oers in haar boek Detox je liefdesleven: herstellen van giftige relaties. Het is een dynamiek die je wereldbeeld én zelfbeeld kan aantasten. Het lastige is dat elke relatie anders is. Een giftige relatie kan bijvoorbeeld ook ontstaan tussen twee gezonde mensen die elkaars (jeugd)trauma triggeren. Dat kan weliswaar tot complexe problemen leiden, maar in sommige gevallen kan die dynamiek wél uitgroeien tot een gezond samenzijn. Aan het andere uiterste zijn er giftige relaties waarin een gezond persoon bijvoorbeeld samen is met een narcist of psychopaat. Er kan sprake zijn van misbruik (fysiek of emotioneel) en de relatie is eigenlijk niet te redden.
Het belang van herkenning
Waar je relatie ook valt op het spectrum, giftigheid herkennen is belangrijk. Misschien zodat je eindelijk ziet dat er iets goed mis is en je weg moet wezen. Misschien gewoon zodat je helderder voor ogen krijgt waar jij en je partner aan kunnen werken. In dat laatste geval is het wel belangrijk dat jij en je partner geen therapeut voor elkaar worden. Zoek liever professionele hulp voor jullie samen en richt je verder op je eigen helingsproces.
Is of was mijn relatie toxisch?
Twijfel je nog of je relatie giftig is of was? Mjon van Oers stelde een lijst op met vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen. Hieronder hebben we er een paar overgenomen:
- Voel ik me vrij om te zijn wie ik ben en te doen wat ik wil, te veranderen en te groeien?
- Is er een wederzijds verlangen om aan problemen te werken?
- Is deze relatie gebaseerd op eerlijkheid en vertrouwen?
- Geeft deze relatie me een goed gevoel over mezelf?
- Voel ik me nerveus of juist op mijn gemak bij mijn partner?
- Voel ik me veilig, gesteund en gewaardeerd?
- Respecteert mijn partner mijn emotionele, seksuele en morele grenzen?
- Kan ik mijn gedachtes en gevoelens openlijk uiten bij mijn partner?
- Toont mijn partner spijt voor wangedrag?
- Voel ik me gelijkwaardig aan mijn partner?
Ontsnappen
Als je in een giftige relatie zit, voel je je vaak een beetje gevangen. Vandaar dat weggaan kan voelen als ‘ontsnappen’. Als je besluit een giftige relatie te beëindigen, is het vaak het beste om helemaal geen contact meer te hebben met je ex, indien mogelijk. De relatie voelde waarschijnlijk in meer of mindere mate dramatisch. Het contact verbreken kan ervoor zorgen dat je de dingen weer helder en realistisch ziet. Bovendien kun je je dan echt richten op je eigen herstel. Je hebt waarschijnlijk even tijd en ruimte nodig om de weg naar jezelf terug te vinden.
Herstellen
Maar hoe doe je dat: terugkomen bij jezelf? Belangrijker: hoe voorkom je dat je terug wordt gezogen naar die draaikolk van drama? Mjon van Oers geeft de volgende tips:
- Creëer een sterk supportteam om je heen van vrienden en familie met wie je je helingsproces kunt delen.
- Praat eventueel met een therapeut of met lotgenoten (fysiek of online).
- Rustig nadenken over je eigen aandeel in een relatie is belangrijk, maar geef jezelf vooral niet van alles de schuld.
- Schrijf. Hou een dagboek bij, schrijf een verhaal over je ervaring, schrijf brieven die je niet gaat versturen. Zo krijg je meer inzicht in jezelf en leer je je ware zelf beter kennen. Stel jezelf vragen als: Wat is de oorzaak van mijn relatieproblemen? Wat heb ik van deze ervaring in mijn liefdesleven geleerd? Wat zijn de gevolgen van deze giftige relatie? Hoe zou ik het de volgende keer anders doen?
11 sleutels
Het ontsnappen aan en herstellen van een giftige relatie is sleutel 1 in het detoxen van je liefdesleven. Het schrijven is daarbij volgens Mjon van Oers een hele belangrijke zelfhulpmethode die je meteen vanaf het begin kunt toepassen. In haar boek Detox je liefdesleven: herstellen van giftige relaties, vind je de 10 andere sleutels. Deze ondersteunen je in de nasleep van een giftige relatie en helpen je te voorkomen dat je nog eens in zo’n energiezuigende dynamiek belandt. Detox je liefdesleven, verkrijgbaar via o.a. Bol.com €22,50.