Reizen is vaak milieubelastend. Veel mensen weten inmiddels dat vliegen veel fossiele brandstof vraagt en een grote bijdrage aan de klimaatverandering levert. Maar het houdt niet op bij je vervoersmiddel. Ook tijdens je verblijf hebben je keuzes impact. Onderstaande 17 tips helpen je om grote én kleine veranderingen te maken.
Duurzaam reizen: met deze 17 tips verklein je jouw ecologische voetafdruk
1. Bescherm de oceaan
Ga je snorkelen of duiken? Raak dan niets aan onder water en gebruik zonnebrand zonder oxybenzone en octinoxate om het koraal en de dieren te beschermen. Haal geen zeesterren uit het water om er een foto van te maken. Dan stroomt het water namelijk uit hun maagjes, wat levensbedreigend kan zijn. En wist je dat schelpen vaak huisjes zijn van heremietkreeften? Die kun je dus ook beter laten liggen. Want als de kreeften geen geschikte schelp kunnen vinden, zullen ze snel worden opgegeten.
2. Boek een vlucht zonder overstap
Probeer een vlucht te vinden zonder overstap. Het opstijgen en landen kost veel brandstof en zorgt voor extra CO2-uitstoot.
3. Compenseer door te doneren
Compenseer zelf voor bijvoorbeeld je vliegreis door te doneren aan een organisatie die zich inzet voor het milieu, zoals Trees for All. Trees for All plant al ruim 20 jaar bossen in Nederland en in het buitenland voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden. De stichting heeft een CBF-erkenning en een ANBI-status. Het CBF toetst of Trees for All als erkend goed doel aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw donatie bijdraagt aan een betere wereld en dat Trees for All betrouwbaar is.
4. Ruim afval op
Ga je een dag naar het strand of hiken? Neem dan een extra tas mee om je eigen afval én zwerfafval dat je tegenkomt op te ruimen.
5. Steun de lokale bevolking
Kies ervoor om in kleine hotels of bed & breakfasts te verblijven. Ga daarbij gerust eens voor een wat minder luxe verblijf: hoe luxer de accommodatie, hoe groter de klimaatgevolgen. Je kunt ook dagelijks kleine lokale restaurantjes, eetkraampjes op straat, winkels en lokale gidsen steunen. Zo komt je geld rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht. Vergeet ook niet een fooi te geven. In sommige landen ligt het loon zo laag dat fooien voor de lokale bevolking van levensbelang zijn.
6. Reis waar mogelijk met de trein
Dit is niet altijd haalbaar als je een verre reis gaat maken, maar als je op pad gaat binnen Europa is het vaak wel mogelijk om (meer) met de trein te reizen. Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Door vliegen worden er CO2, stikstofoxiden, roet en andere broeikasgassen uitgestoten in de hogere atmosfeer. Dit geeft een extra broeikas effect. Bij een treinreis hebben speciale vakantietreinen de voorkeur: die zijn beter bezet dan gewone treinen. Ook hogesnelheidstreinen zijn meestal goed bezet, waardoor het energieverbruik en de milieubelasting per reiziger maar iets hoger is dan die van een gewone internationale trein.
7. Vermijd dieronvriendelijke excursies
Een rit op een olifant, knuffelende tijgers en dansende apen… Dit zijn dingen die je op reis beter over kunt slaan. De dieren lijden eronder. En als er ook nog een gemotoriseerd voertuig aan je uitstapje te pas komt, komt dit je footprint niet ten goede.
8. Duurzame uitstapjes
Wist je dat golfen ook slecht voor het milieu is? Golfbanen kosten veel ruimte en water en zorgen voor veel vervuiling. Ook gemotoriseerde vervoermiddelen (zoals jetski’s, quads en crossmotoren) vervuilen het milieu. Ze veroorzaken naast lawaai veel broeikasgassen.
9. Gebruik zo min mogelijk plastic op reis
Maak er een uitdaging van om zo min mogelijk plastic op reis te gebruiken. Zeg nee tegen rietjes, neem je eigen herbruikbare waterfles (eventueel met filter!) en boodschappentas mee, en laat de kleine shampooflesjes in de hotelkamer staan. Neem ook je eigen oordopjes en slaapmaskers mee het vliegtuig in.
10. Verblijf bij ecolodges
Bij een ecolodge kan je ervan uitgaan dat ze hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. De eigenaren werken vaak nauw samen met de lokale gemeenschap en beschermen de natuur om de lodge heen. Let er wel op dat ‘eco’ een hip woord is geworden; onderzoek of het terecht wordt gebruikt.
11. Trek thuis alle stekkers uit het stopcontact
Trek voor je thuis vertrekt alle stekkers uit het stopcontact: een simpele manier om zelf stroom en geld te besparen.
12. Compenseer je uitstoot
De CO2-uitstoot van je reis kun je vaak compenseren. Je betaalt dan een paar tientjes bovenop de reissom.
13. Rij zuinig
Gebruik je op reis een auto? Gebruik dan een zuinige, goed onderhouden auto met de juiste bandenspanning. Je bespaart ook brandstof als je een zuinige rijstijl gebruikt. Dat betekent: goed anticiperen, vroeg schakelen en een constantere snelheid rijden. En je geniet meer van de reis als je het rustig aan doet. Wie 100 rijdt in plaats van 120 spaart wel 20 procent brandstof uit.
14. Blijf dichterbij
Onderzoek of iets vergelijkbaars dichterbij huis te vinden is. In plaats van die vakantie in Thailand kun je wellicht kiezen voor een zonvakantie op de Canarische eilanden. Dat scheelt voor een gezin van 4 personen zo’n 7.500 kg CO2 uitstoot.
15. Ga kamperen
Kamperen is het milieuvriendelijkste vakantieverblijf. Hotels en vakantiehuisjes belasten het milieu ongeveer evenveel. En zoals je hierboven al las: hoe luxer, hoe meer milieubelasting.
16. Duurzaam hotel
Zit je in een hotel? Gebruik hotelhanddoeken meer dan één keer en douche niet te lang. En net als thuis geldt: als je er niet bent, doe dan de lichten, de airco en de verwarming uit. Je kunt de milieubelasting ook beperken door een hotel of huisje met een milieukeurmerk te boeken. Let bijvoorbeeld op The Green Key, een internationaal keurmerk voor de toerismebranche dat eisen stelt aan milieu en natuur.
17. Travel light
Travel light. Hoe zwaarder een vliegtuig is, hoe meer brandstof het verbruikt en hoe meer vervuilende stoffen het uitstoot. Probeer je tas of koffer dus zo licht mogelijk in te pakken en neem als het kan alleen handbagage mee. Scheelt ook nog eens in de portemonnee, want voor het inchecken van een koffer betaal je vaak extra.
Yoga Nidra & Slaap pakket
- Een 86 pagina dik dossier
- Een uitgebreide chronotype test
- 90 minuten Nidra meditaties
Bronnen: reisjunk.nl, milieucentraal.nl