Het positieve effect van huisdieren op je hormoonhuishouding

Body
huisdieren gezond

Ben je aan het twijfelen om een kat of hond te nemen? Pieker niet langer. Want een huisdier is niet alleen reuze gezellig is, ook je gezondheid heeft baat bij de aanwezigheid van een dier (mits je niet allergisch bent natuurlijk). Huisdieren hebben namelijk een gunstig effect op het stresshormoon cortisol de feel good hormonen oxytocine en endorfine.

Het positieve effect van huisdieren op je hormoonhuishouding

dierendagEen huisdier is niet alleen gezellig, maar ook goed voor je gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat huisdier eigenaren een lagere bloeddruk en een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen die geen huisdier hebben. Maar dat is nog niet alles. De aanwezigheid van een huisdier heeft namelijk ook een gunstig effect op je hormoonhuishouding. Een dier aaien of knuffelen zorgt er namelijk voor dat je minder van het stresshormoon cortisol aanmaakt terwijl je juist meer oxytocine produceert. Daarnaast wordt ook de aanmaak van endorfine gestimuleerd. En dít zijn de processen die deze 3 hormonen teweeg brengen in je lijf:

Cortisol

Cortisol wordt aangemaakt in je bijnieren en valt – net als adrenaline – onder de stresshormonen. Je lijf maakt de hele dag door cortisol aan en volgt daarbij het dag- en nachtritme. ‘s Ochtends bij het opstaan is de cortisol waarde het hoogst. In de oertijd was dat het moment dat je – in een relatief gevaarlijke omgeving – op zoek moest gaan naar voedsel en dus super alert moest zijn. Gedurende de dag wordt er steeds minder cortisol geproduceerd en rond 22.00 uur heeft je cortisolspiegel een dieptepunt bereikt. Je lichaam en geest zijn dan tot rust gekomen en maken zich op om te gaan slapen. Tenminste, als je geen last hebt van chronische stress. Want is het geval van chronische stress is je cortisolspiegel  vaak permanent. Door een overdosis cortisol voel je je opgejaagd en kun je niet meer goed slapen. En dat leidt vaak tot nog meer stress. Regelmatig een dier aaien is lang geen gek idee als je midden in een stressvolle periode zit. Je zult zien dat het je ontspant.

Oxytocine

Oxytocine is een neurotransmitter ofwel een signaalstofje dat er voor zorgt dat je cellen in je hersenen met elkaar kunnen communiceren. Zodra je positief contact ervaart met een mens of een dier, maakt je hypothalamus extra oxytocine aan. En dat is ontzettend gezond voor je lichaam en geest! Oxytocine stimuleert namelijk een vredig en rustig gevoel en de neiging voor anderen te willen zorgen. Het hormoon bevordert bovendien het ontspannen van je spieren en zorgt er voor dat er minder stresshormonen worden aangemaakt.

Endorfine

Endorfine heeft eigenschappen die te vergelijken zijn met de werking van morfine. Het stofje heeft een zodanige werking op je hersenen dat je minder gevoelig bent voor pijn. Als je hersenen een tijdje geen of weinig endorfine aanmaken, merk je dat vrij snel. Je gaat je een beetje down voelen. Je lichaam gaat in zo’n situatie op zoek naar een manier om dat tekort op te lossen. Vaak krijg je in zo’n geval enorme trek in vet en zoet eten. In de oertijd was dit meestal voedzaam eten. Vandaar dat je hersenen er nog steeds een beloning voor afgeven in de vorm van een stoot endorfine. Maar in plaats van een reep chocolade naar binnen werken kun je ook knuffelen met een kat, hond of ander leuk dier. Want ook dat boost je endorfine.

Zelf geen huisdier?

Geen tijd of ruimte voor een huisdier of (nog) niet toe aan een langdurige verplichting? Niet getreurd, want kattencafé Kopjes in Amsterdam zorgt voor jouw dosis dierenliefde. Er wonen acht katten die veel liefde en aandacht bieden aan alle bezoekers die er langs komen. Ben je meer een hondenmens? Bel dan eens met een asiel. Grote kans dat er een hond is die maar al te graag een ommetje met je maakt. Op die manier doe je ook nog een goede daad!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bronnen: Livescience, National Center for Health Research, Washington, Mens en dier, Proceedings of the National Academy of Sciences

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.