Brandnetel pesto: een culinair hoogstandje dat je wel zelf moet plukken

by Karlijn Visser 18.07.2016
brandnetel pesto friesland recept foodie

Vorige week waren Evelyn en ik samen op pad in Friesland. Tijdens de Friese foodie tour werden we een dag meegenomen langs allerlei lokale Friese specialiteiten. Een feestje op zich! Wat er meteen uit sprong voor mij? De brandnetel pesto op een knapperige baguette met fenegriek kaas. 

Brandnetel pesto: een culinair hoogstandje dat je wel zelf moet plukken

We kunnen uren kletsen over de gezonde, reinigende werking die de brandnetel bezit. Gaan we ook vast nog eens doen. Alleen nu blijft het vooral culinair. Want naast brandnetel thee kun je er ook verrekte lekkere pesto mee maken. Dat proefden we tijdens een lunch georganiseerd door het Friese restaurant Hjir is ‘t. Ze zijn zo lief geweest het recept wereldkundig te maken.

Brandnetels plukken

Zelf kon ik het trouwens niet laten toch ook een takje basilicum door mijn eigen home-made brandnetel peso te gooien. Dan het plukken van de 500 (!) gram brandnetels. Want dat moet met beleid om een brandende hand te voorkomen. Zoek met name jonge brandnetels uit. Die zijn lichtgroener van kleur en hebben meer smaak. De stelen van de brandnetel zijn harig en prikken licht. Met een paar keukenhandschoenen aan en een schaar bij de hand ben je prima beveiligd tegen de stekende bladeren. Overigens verdwijnt de prik direct uit de bladeren zodra ze in contact komen met warm water. Wees dus niet bang dat je eindigt na het eten van de pesto met een dicht geknepen keel in de ambulance naar de EHBO.

Recept: Brandnetel pesto

brandnetel pesto friesland recept foodie▪ 500 gr brandnetel punten
▪ 4 tenen knoflook
▪ pijnboompitten of walnoten
▪ mespuntje zout
▪ versgemalen zwarte peper
▪ 1 eetl citroensap en wat citroenrasp
▪ 50 gr Parmezaanse kaas of Grana Padano
▪ 1 dl zachte olijfolie

Blancheer de brandnetels 2 minuten in een ruime pan kokend water met wat zout. Zeef de groente. Wring ze uit zodra ze voldoende zijn afgekoeld. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine behalve de olijfolie en de kaas. De olijfolie voeg je langzaam toe tijdens het draaien. Voeg peper en zout naar smaak toe. Maak af op smaak met de kaas en het citroensap. hjirist.nl

Bewaar tip: De brandnetel pesto blijft nog een paar dagen goed als je ‘m in een glazen potje bewaard met een laagje olijfolie erop. Zelf kon ik het trouwens niet laten om toch ook een takje basilicum door mijn eigen home-made brandnetel pesto te gooien. Verrukkelijk!

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Dr. Hauschka Winactie
Laat hieronder je gegevens achter om kans te maken op één van de 350 producten!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link