Borrelplanken of charcuterie plateaus zijn hip. Het hele proces van het samenstellen ervan wordt als een leuke activiteit gezien om alleen of samen te ondernemen. Eerst uitgebreid Pinteresten voor inspiratie, dan een tripje naar de supermarkt en vervolgens bij kaarslicht een kunstwerk maken op je broodplank. En wat is een betere tijd om deze razend belangrijke skill te verfijnen dan aan het begin van een nieuw jaar?! Ter inspiratie 5 tips om de perfecte (vegan) borrelplank mee samen te stellen…
1. Stem je af op je gasten
Je wilt dat je borrelplank er leuk en lekker uitziet, maar vooral dat je gasten ervan gaan smullen. Belangrijk dus om de inhoud af te stemmen op wie er komt. Inventariseer belangrijke dieetwensen en maak eventueel een variant met vlees en een zonder.
2. Kies de perfecte plank
Duik vervolgens je kast in om te bepalen met welke plank(en) en eventueel servies je gaat werken. Wil je dat alles op één plank past, maak je meerdere plateaus of heb je kleine schaaltjes voor dips en sausjes? Niks vervelender dan last minute beseffen dat je snacks niet handig zijn afgestemd op je borrelplank en servies.
3. Selecteer je snacks
Nu het leuke gedeelte: bedenken welke borrel hapjes je gaat maken en kopen. Benodigdheden: het lijstje dieetwensen van je gasten, een realistische inschatting van je eigen kookskills en budget, en goede Pinterest zoektermen. Als je het ons vraagt bevat een complete borrelplak een interessante mix van smaken, texturen, kleuren, en misschien zelfs wel temperaturen. Zomaar een paar ideeën:
Dingen om mee te dippen
- Pitabroodjes, stokbrood of vers zuurdesembrood in stukjes gesneden
- Crackers of toastjes, naturel en/of met smaak
- Rauwe groenten zoals selderij, wortel, komkommer en tomaat
Originele hapjes (eventueel in de stijl van jouw favoriete keuken of geïnspireerd door jouw culturele roots)
- Bruschetta’s
- Vegan risottoballetjes met prosecco en citroen
- Thaise viskoekjes
- Zelfgemaakte falafel
- Surinaamse barra’s
- Mini wraps met zalm
- Spiesjes met gegrilde groenten
- Gevulde eieren
- Dolma’s
Dips
- Hummus
- Tapenade
- Chimmichurri
- Zelfgemaakte kruidenboter
- Pesto
- Muhammara
Iets zoets
- Vijgen- of dadeljam of chutney
- Vijgenbrood
- Druiven
- Medjool dadels of ander gedroogd fruit
- Honing
En misschien…
- Noten
- Vleeswaren
- (Vegan) kaas
- Augurken
- Verse kruiden en/of eetbare bloemen als versiersel
- Olijven
4. Borrelplank efficient indelen
Het lijkt misschien simpel, maar alle hapjes mooi en handig neerleggen op een borrelplank kan nog best lastig zijn. Denk hier van te voren over na voordat je aan de slag gaat, anders ben je steeds met je bites aan het schuiven. Begin met dingen die je in schaaltjes hebt gedaan, en leg de rest daar omheen. Hier komen die mooie foto’s van Pinterest weer handig van pas.
5. Vorkjes, prikkers en servetjes verzamelen
Vergeet tenslotte niet stil te staan bij de ‘eetervaring’ van je gasten: verzamel het bestek en servies dat je wilt gebruiken, leg kleine servetjes neer en vul een klein glaasje met satéprikkers. En misschien wil je in de (koel)kast al dingen klaarzetten zodat je gedurende de middag of avond makkelijk een tweede ronde kunt maken. Want een lekkere borrelplank is natuurlijk zo leeg…
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!