Met déze 8 tips maak je van jouw balkon een betoverende buitenruimte

Holy Crap
Upperbloom Balkon
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
12.04.2022

Geloof het of niet, maar alleen al in de 4 grootste steden van Nederland bevinden zich 1 miljoen balkons en dakterrassen. Door ze dit voorjaar met aandacht in te richten, geef je een groene impuls je stad. En je stimuleert ook nog eens jouw chi. Want zonlicht, frisse buitenlucht en een groene omgeving vormen samen een katalysator voor je voorraad levensenergie. Met de 8 tips in dit artikel tover je jouw balkon om tot een bloeiende buitenruimte. 

Zo maak je van jouw balkon een bloeiende buitenruimte

Versteende buurten en massief beton tekenen het beeld van de Randstad. Vergroening staat hoog op de beleidsagenda, maar komt moeizaam op gang. Daarom daagt Stadspark Verticaal stadsbewoners uit om samen 20 km² aan planten en bloemen te ontsluiten om het eerste verticale stadspark van Nederland te vormen. De oproep: bouw mee aan een groener gezicht, door massaal balkons en dakterrassen te transformeren tot bloeiende buitenruimtes. Je levert daarmee niet alleen een bijdrage aan een groenere stad, maar vergroot óók je leefruimte. Binnen de Feng Shui wordt je balkon – hoe klein ook –  namelijk beschouwd als een onderdeel van je huis. Zie het als een extra ‘buitenkamer’. Net zoals dat je woning aandacht nodig heeft om sfeervol te zijn, vraagt ook je balkon om zorg en een goede strategie. Hieronder vind je 8 tips waarmee je je balkon omtovert tot een bloeiende buitenruimte.

1. Bepaal vooraf je doel

Begin bij de vraag: hoe wil je jouw buitenplek gebruiken? Dat zit in de mindset: zie je buitenruimte als een buitenkamer in plaats van een balkon of dakterras. Zo kun je gerichter inrichten: misschien zie je jouw balkon als de uitgelezen plek om elke dag neer te strijken met je kop koffie. Maar het zou ook een kleine moestuin kunnen worden waar verse groenten groeien.

2. Start niet te groot

Levende ‘objecten’ zoals planten en bloemen verhogen de chi op jouw balkon. Kleine stukjes groen verspreid door de stad dragen bovendien bij aan de biodiversiteit, luchtkwaliteit, uitstraling van de stad én het klimaat. De verleiding om je hele balkon vol te zetten met planten is er ongetwijfeld, maar don’t go crazy en hou je in. Zeker wanneer je nog niet helemaal thuis bent in de wereld van planten. Geef jezelf de tijd en bouw op, doe het stapje voor stapje. Begin met 3 potten in plaats van 12. Er komt immers ook verzorging bij kijken, zoals snoeien, water geven en meer.

3. Schakel groene vingers in als je ze zelf niet hebt

Upperbloom

Geen groene vingers? De Nederlandse startup Upperbloom biedt een handige plantenservice voor buiten. Jij bepaalt hoe veel plantenwissels je wilt. Zo staat er in elk seizoen mooi en sterk groen op je balkon en bouw je samen met Upperbloom aan een groenere stad, een urban jungle. Voor elke situatie of locatie is er de perfecte plantenset, inclusief plantenbakken. Extra bijzonder is de innovatieve Smartbloom plantenbak met een ruim ingebouwd waterreservoir, die bekroond is met de Red Dot design award. In heel Nederland en Vlaanderen worden de producten thuisbezorgd en als je in de Randstad woont verzorgt de balkonier van Upperbloom ook de installatie.

Eco-friendly

Om de opkomst van de eco-friendly deelmaatschappij te versnellen, richt Upperbloom zich op bruikleen. De geleverde plantensets passen precies bij het zorgvuldig samengestelde assortiment aan plantenbakken: je koopt dus nooit teveel. Wil je de boel opfrissen en nieuwe planten? Via wisselservice Re-plant bestel je gemakkelijk een nieuwe plantenset. De oude exemplaren worden voor 100% hergebruikt, in compostering en bij organisaties in het publieke domein. A change of scenery dus, zónder je planten weg te hoeven gooien.

4. Klein maar fijn

Ook een klein balkon of een smalle gevel biedt tal van mogelijkheden. Benut het liefst elke vierkante (centi)meter. Hoe je dat doet? Spoiler: werk de hoogte in! Wie zegt dat planten altijd op de grond moeten staan? Je kunt ook potten in de hoogte plaatsen door ze in een rek te zetten of aan schroeven in de muur te hangen.

5. Houd rekening met de zon

Om volledig naar de wensen van je buitenplanten te luisteren, is het slim om de juiste bloemen voor jouw situatie te kiezen. Heb je het grootste deel van de dag de zon op je buitenplek? Dan heb je baat bij planten die gek zijn op die warme stralen zoals de roos, geranium, blauwe madelief en lavendel. Heb je juist een schaduwrijke buitenplek op het noorden? De hortensia, fuchsia, begonia en het vlijtig liesje zijn doorzetters die ook zonder zonnestralen vol leven blijven.

6. Kies de juiste lichtbron

De dagen zijn nu langer, maar niet eindeloos. Dus kies een lichtbron die jou blij maakt tijdens zwoele zomeravonden en voor als de dagen straks weer korter worden. Licht is enorm bepalend voor sfeer, dus experimenteer er lekker op los. Je kunt slingers met kleine lampjes ophangen, een paar grote kandelaren neerzetten of een lantaarn ophangen. Om je balkon bij je huis te betrekken kun je zelfs een leuke schemerlamp neerzetten.

7. Maak een mini-moestuintje

Gelukkig heb je geen tuin nodig om een moestuintje te kunnen verzorgen. Met een aantal plantenbakken, bloempotten of manden kom je al heel ver! Als je heel weinig ruimte hebt kun je ook wat bakken aan de buitenkant van je balkon hangen. Aangezien je geen hele tuin kunt vullen, kies vooral voor groenten, fruit en kruiden die je vaak eet en die makkelijk te oogsten zijn. Denk aan aardbeien, pluksla, basilicum, oregano, tijm, munt, gember of radijsjes. Het is ook handig om te kiezen voor duurdere fruit- en groentesoorten die je misschien niet zo vaak in de supermarkt koopt, frambozen en blauwe bessen bijvoorbeeld. Ook een klein balkon of een smalle gevel biedt tal van mogelijkheden. Werk de hoogte in! Bijvoorbeeld door potjes in een rek te zetten of aan schroeven in de muur te hangen.

8. Vergeet jezelf niet

Laten we het tenslotte even over jou hebben: maak het jezelf zo comfortabel mogelijk. Kies stoelen die fijn zitten en leg zachte kussens neer. Als het ’s avonds wat frisser wordt is een plaid heerlijk om onder te kruipen. Brand geurkaarsen of wierook en zet op tijd je lievelingsmuziek aan om al je zintuigen te stimuleren. Als je plek hebt en een paar uurtjes per dag kunt genieten van de zon op je balkon, zet dan vooral een tuinstoel neer waar je lekker languit op kunt gaan liggen. Of hang een hangmat op (als het veilig kan)!

Hulp nodig?

Kom je er zelf niet uit? Deel een foto van jouw buitenruimte met Stadspark Verticaal en ontvang gratis groenadvies (tips & tricks) via de WhatsApp Advies lijn: +31 (0)20 210 1081. Of ga live in gesprek met de balkoniers! De Stadspark Verticaal Truck komt naar de 4 grootste steden van Nederland en is op 16 en 17 april in Amsterdam, 23 april in Rotterdam, 30 april in Den Haag en 7 mei in Utrecht. Check het Instagram account van Upperbloom voor de exacte locaties.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.