Amandelmelk is een prima alternatief voor ‘gewone’ melk of sojamelk. Tegenwoordig kun je het op bijna iedere straathoek wel krijgen. Maar waarom niet een keer zelf maken? Met dit recept van orthomoleculair expert Liselore van Ekdom is het een fluitje van een cent.
Amandelmelk: zó maak je het zelf
Wist je dat je de plantaardige melken ook heel makkelijk zelf kunt maken? Zo weet je zeker dat er geen toevoegingen in zitten. Zelf maak ik graag amandelmelk. Ik gebruik het in de koffie, voor mijn ontbijt en in cakes. Lekker romig! Noten en zaden zijn een goede plantaardige bron van vetten en eiwitten. Amandelen bevatten alleen wel relatief veel fytinezuur. Maar een handje noten per dag is een prima hoeveelheid om daar niet te veel van binnen te krijgen.
Voor amandelmelk heb je het volgende nodig:
Meng amandelen (liefst onverhit en blank in stukjes) met water (1:4)
Laat de amandelen een nacht inweken met een theelepel citroensap erbij (breekt het fytinezuur af)
Voeg eventueel wat dadels in stukjes toe met bijvoorbeeld kaneel of gember
Alles in de blender en voilà!
Meer lezen van Liselore? Het artikel Wat moeten we nou met melk? is één van de meest gelezen stukken op Holistik.