Op zoek naar een simpel maar heerlijk vegetarisch gerecht? Deze aardappelkoekjes met wilde kruiden en crème fraîche zijn voedzaam genoeg om als hoofdgerecht te dienen, maar zijn ook perfect on the side. Je kunt met dit recept eindeloos variëren, dus pas het gerust aan op je behoeften.
Aardend recept: Aardappelkoekjes met wilde kruiden en crème fraîche
Dit recept komt uit het boek Aarde, zout & vuur van de Duitse Suann Probst en Yannic Schon. Samen vormen zij het het bekende Berlijnse foodbloggers duo Krautkopf. In dit prachtige tweede kookboek nemen Susann en Yanic je samen mee terug naar de basis. De aarde is de bron van alle groenten, zout is het meest elementaire specerij en vuur is een onmisbaar element als het om koken gaat. Het boek staat vol vegetarische recepten die zijn ontwikkeld om eenvoudige, duurzame, aardende energie te geven.
Aardappelkoekjes met wilde kruiden en crème fraîche
Susann & Yannic: ‘Wij maken regelmatig aardappelkoekjes, omdat ze snel klaar zijn en je er makkelijk mee kunt variëren. Voor het beslag kun je ook aardappelen gebruiken die een dag oud zijn. De kruiden kun je op basis van je smaak en het seizoen combineren, om het gerecht elke keer net een andere draai te geven. Kun je geen wilde kruiden vinden? Keukenkruiden zoals peterselie, dille en bieslook zijn ook heel geschikt.’
Ingrediënten voor 2 personen
500 g kruimige aardappels
Zout
20 g zonnebloempitten
120 g wilde kruiden (hier: zevenblad, dovenetel, look-zonder-look, jonge scheuten van brandnetel, veldzuring en venkel)
1 el mosterd
50 g boter
1 tl wijnsteenbakpoeder
120 g speltbloem (type 630)
2 el braadolie
4 tl crème fraîche
Zo maak je het
- Schil de aardappels, snijd ze in vieren en kook ze in een gesloten pan met zout water circa 10 minuten op middelhoog vuur gaar.
- Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een pan zonder olie totdat je ze begint te ruiken. Hak ze daarna fijn en laat ze afkoelen. Verwijder eventueel de steeltjes van de wilde kruiden, hak ze grof, meng met de mosterd en zonnebloempitten en breng op smaak met zout.
- Giet de aardappels af en druk ze door een aardappelpers of stamp ze fijn met een pureestamper. Voeg de boter toe aan de warme aardappels, laat smelten en roer het geheel goed door elkaar.
- Breng op smaak met 1 theelepel zout. Meng het bakpoeder en meel door elkaar, voeg toe aan de aardappelpuree en kneed het geheel kort met je handen.
- Maak vier koekjes uit het aardappelbeslag. Verhit de braadolie in een pan en bak de aardappelkoekjes aan beide zijden 4-5 minuten op middelhoog vuur totdat ze goudbruin zijn.
- Verdeel de wilde kruiden over de borden, leg de aardappelkoekjes erop en schep op elk koekje een theelepel crème fraîche. Strooi er eventueel nog wat wilde kruiden overheen ter garnering.