Deze glutenvrije clafoutis met perzik en is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook een smaaksensatie eerste klas! Een luchtige Franse cake met een smeuïge bite waarin de perzik fantastisch combineert met het accent van citroen en vanille. Geheel glutenvrij, tarwevrij, lactosevrij én vrij van geraffineerde suikers. Het recept is van Oh my Pie.
Recept: clafoutis met perzik (zónder gluten, lactose en geraffineerde suikers)
Clafoutis is een soort gebak dat meestal als dessert wordt gegeten. De ‘echte’ clafoutis komt van oorsprong uit de Franse streken Limousin en Auvergne en wordt daar gemaakt met kersen. Opvallend is dat de Fransen de kersen niet ontpitten. Het eten van deze goddelijke lekkernij is dan ook niet zonder risico. In de rest van Frankrijk wordt ook ander fruit gebruikt om een clafoutis te maken. Denk bijvoorbeeld aan perzik, aardbeien, blauwe bessen en zelfs banaan. Een clafoutis is overigens geen echte taart. Het lijkt eerder op een soort van luchtige cake. Clafoutis is zowel warm, lauw als koud erg lekker en smaakt ook prima als ontbijt!
Wat heb je nodig?
Vlaaivorm 20 cm
Ingrediënten:
200 g gepureerde perzik of 220 ml kokosmelk (volle variant)
4 biologische eieren
3 el citroensap
1 tl vanille-extract
100 g amandelmeel
Snufje zeezout
2 perziken
amandelschaafsel om te garneren
Houd je van zoet? Voeg dan wat honing toe.
Zo maak je clafoutis
- Verwarm de oven op 200 graden. Doe de gepureerde perzik (of de kokosmelk) in een mengkom samen met de eieren, vanille en het citroensap.
- Mix het goedje tot een romig en vooral luchtig beslag.
- Spatel het amandelmeel en het zeezout voorzichtig door het beslag. Proef het beslag, voeg zo nodig nog wat (suikervrije) honing toe. Schenk het beslag in de bakvorm.
- Schil de perziken en snijd deze in plakjes. Verdeel de plakjes perzik over het beslag en strooi hier wat amandelschaafsel overheen. Schuif de clafoutis de oven in voor een bruiningskuurtje van zo’n 25 a 30 minuten.
Bewaartip! De clafoutis kun je gerust zo’n 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.