In veel gerechten spelen groenten slechts een bijrol. De Detox Kitchen Groenten van Lily Simpson laat je zien hoe je groenten op een unieke en veelzijdige manier in de spotlight zet. Lily hanteert twee principes: elke dag plezier ervaren als het om eten gaat én het maaltje moet bijdragen aan een goede gezondheid. Zijn deze twee principes in balans? Dan zal dat ook een uitwerking hebben op je geluksgevoel. Deze boerenkoolsalade is daar een mooi samenspel van.
Recept: boerenkoolsalade met romige cashewdressing
Boerenkool is al zolang we het ons kunnen herinneren één van de meest gegeten groenten in Europa. Begrijpelijk, want boerenkool is, naast de praktische redenen (makkelijk te kweken, grote oogsten), ook super gezond. Hij is rijk aan vitamine K, vitamine C en caroteen. Vitamine K zorgt voor gezonde botten en caroteen wordt omgezet in vitamine A die een belangrijke rol speelt bij de gezondheid van de huid, groei en het gezichtsvermogen. Een ander leuk aspect van koken met boerenkool is dat er meerdere soorten boerenkool verkrijgbaar zijn, niet alleen de groene. Gebruik meerdere kleuren – paarse, zwarte of rode boerenkool – want dat maakt het gerecht echt tot iets bijzonders.
Ingrediënten voor 2 personen
Voor de salade
– 1 tl koolzaadolie
– 1 sjalot, in ringen
– 1 teen knoflook, in plakjes
– 250 g boerenkool (harde stelen verwijderd), gesneden
– 1 rode peper, in ringen
Voor de dressing
– 100 g cashewnoten
– 2 dl kokosmelk
– 1 el tamari
Bereiding: boerenkool-chilisalade met cashewnoten
1 Verwarm de oven voor op 200 °C.
2 Strooi de cashewnoten uit over een bakplaat en rooster ze in 10 minuten in de oven goudbruin. Doe ze in een keukenmachine en schakel deze in. Voeg dan de kokosmelk en de tamari toe. Meng dit tot de gewenste textuur – ik houd ervan als de dressing nog wat grof is.
3 Verwarm de olie in een grote koekenpan op matig vuur. Bak hierin de sjalot en de knoflook tot de knoflook goudbruin is. Voeg de boerenkool en de rode peper toe en bak dit een paar minuten mee tot de boerenkool iets zacht is geworden.
4 Sprenkel de dressing over de boerenkool en serveer het gerecht.
Lily: “Dit recept kan eindeloos worden aangepast, met als basis snel gebakken boerenkool met chilipeper en sjalot. Hier wordt hij geserveerd met een romige cashewnotendressing, maar je kunt er ook een simpele dressing van sesamolie en limoensap bij geven”. Detox Kitchen Groenten, €9,95, Uitgeverij Scriptum, verkrijgbaar via Bol.com.