Bij pompoensoep denk je misschien aan de herfst, maar ook in de zomer smaakt deze soep verrukkelijk. Het geheim zit ‘m in het samen roosteren van de pompoen met de ui, wortel en knoflook. Daardoor komt de natuurlijke zoetheid naar boven. Oh, en vergeet ook vooral de salieboter en geroosterde pompoenpitten niet! Ze zijn makkelijk te maken en geven deze soep een spectaculaire twist.
Recept: Pompoen-limabonensoep met salieboter en geroosterde pitten
Welke seizoen het ook is, soep is eigenlijk altijd een goed idee. Het recept van deze pompoen-limabonensoep is van Jo Pratt. Deze Britse dame heeft een hele rits kookboeken op haar naam staan. Haar nieuwste pareltje heet De Flexitariër. In dit toffe kookboek vind je 82 uitgebalanceerde vegetarische recepten. Voor mensen die toch graag een stukje vlees of vis op hun bord zien, zijn alle recepten zó ontwikkeld dat je er gemakkelijk met vlees, kip of vis een draai aan geeft. Ideaal als je wilt minderen met vlees eten, verschillende eetvoorkeuren binnen je gezin hebt of meer rekening wilt houden met het milieu.
Deze ingrediënten heb je nodig voor 6 – 8 personen:
ca. 1,25 kg pompoen, geschild, voor ongeveer 750 g vruchtvlees
1 grote wortel
1 grote ui
3 tenen knoflook, gepeld
olijfolie
zeezout en versgemalen zwarte peper
2 el pompoenpitten
1 blikje (400 g) limabonen, niet afgegoten
1,5 liter groentebouillon
Voor de salieboter
50 g boter
ca. 6 grote salieblaadjes, fijngehakt
kneepje citroensap
En zo maak je de pompoen-limabonensoep:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Snijd de pompoen, de wortel en de ui in stukken van gelijke grootte. Verdeel deze met de knoflook over een braadslede. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, bestrooi de groente met zout en peper en schep de stukken door de olie. Zet de braadslede ongeveer 30-40 minuten in de oven, tot de groenten gaar zijn en goudbruin kleuren.
- Verwarm terwijl de groenten in de oven staan een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Doe de pompoenpitten in de koekenpan en schep ze om tot ze goudbruin kleuren en omhoog beginnen te springen. Bestrooi ze met een beetje zout en zet ze apart.
- Haal de braadslede uit de oven en zet hem op het fornuis op hoog vuur. Voeg de bonen met het vocht en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Laat het mengsel 5 minuten sudderen.
- Doe de soep in porties in een blender en pureer de soep glad. Voeg nog wat bouillon toe als de soep te dik is en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schep de soep in kommen.
- Smelt voor de salieboter de boter in een hete koekenpan. Strooi zodra de boter schuimt de gehakte salie erin en bak deze een paar seconden mee. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe. Schep de salieboter direct in de kommen soep. Bestrooi de soep tot slot met wat pompoenpitten en serveer meteen.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: De Flexitariër, Jo Pratt, uitgeverij Brecht, €19,99.