Je herkent het vast: een voorgevoel, een ingeving. Je innerlijke stem die je vertelt of je iets moet doen of juist laten. Dankzij je zesde zintuig ‘weet’ iets zonder dat je er over hebt nagedacht. Hoe je de kracht van dit zintuig vergroot (en waardoor het wordt verzwakt) lees je hier.
Zesde zintuig: zó krijg je toegang tot jouw innerlijke wijsheid
Volgens filosoof Plotinus zijn er 3 soorten kennis: opinie, wetenschap en inzicht. Het instrument van opinie is waarneming, wetenschap is gebaseerd op onderzoek en voor inzicht heb je je intuïtie nodig. In onze Westerse wereld ligt de focus op de eerste 2 soorten kennis. Iets dat we mede te danken hebben aan René Descartes, een Franse filosoof uit de 17e eeuw. Als aanhanger van het rationalisme werd hij beroemd met de zin “Ik denk, dus ik besta.” En door de rationele denkbeelden van Descartes en zijn volgers zijn we vergeten om te luisteren naar de belangrijkste bron van wijsheid: ons zesde zintuig. Je zesde zintuig is eigenlijk niets anders dan je intuïtie. Het is een natuurlijke gave die je bij je geboorte hebt meegekregen. Maar waar komt je innerlijke stem dan vandaan?
Weten vanuit je hart
De Griekse filosoof Aristoteles was de eerste die de 5 zintuigen benoemde: reuk, zicht, smaak, tast en gehoor. Deze zintuigen geven signalen af naar je hersenen en helpen je om de wereld om je heen via externe waarnemingen in kaart te brengen. Maar hoe zit het dan met innerlijke waarnemingen? Dat is waar je zesde zintuig komt kijken. Dit zintuig is ingesteld op subtiele, niet-fysieke sensaties die niet waarneembaar door je andere zintuigen. Je zesde zintuig gaat zelfs verder dan je gevoel. Emoties kunnen weliswaar sterk zijn, maar zijn niet altijd even zuiver. Ze worden gekleurd door angsten of overtuigingen. Pas als je luistert naar je zesde zintuig ‘weet’ je iets vanuit je hart. Het gaat voorbij aan angst, maar óók aan rationele overwegingen. Je zesde zintuig houdt je op koers en helpt je om je hart te volgen. Zie het maar als een innerlijke mentor en een tegenhanger voor je innerlijke criticus, het stemmetje dat je juist van jouw authentieke pad af probeert te houden.
Contact herstellen
Als je zesde zintuig zo’n belangrijke raadgever is, hoe leer je er dan beter naar luisteren? Je krijgt op één dag zoveel externe prikkels te verwerken dat het best lastig is om in contact te staan met je intuïtie. Daarnaast kampen veel mensen met innerlijke ‘stoorzenders’ zoals:
– Een gebrek aan zelfvertrouwen
– Behoefte aan controle
– Te veel denken in plaats van voelen
– Gevoeligheid voor vooroordelen en verwachtingen van anderen
– Hechten aan vaste patronen
– Onvoldoende rust en ruimte nemen om te reflecteren
– Slaapgebrek
Innerlijke stilte
Gelukkig zijn er manieren om het contact met je zesde zintuig tot stand te brengen of herstellen. Dit doe je door je aandacht naar binnen te keren. Bijvoorbeeld door middel van meditatie, yin yoga of mindfulness. Wat ook goed helpt is wandelen. Het maken van een wandeling is een uitstekende manier zijn om uit je bewuste geest te treden, en in een meer intuïtieve staat van zijn te komen. Zoek bij voorkeur een rustige plek op zoals het bos. Dicht bij de natuur zijn helpt je namelijk bij het loslaten van fixatie op je rationele en bewuste geest. Als je innerlijke stilte hebt gevonden, komt het contact met je zesde zintuig vanzelf weer tot stand. Iets dat begint als een fluisterstemmetje wordt steeds duidelijker. En hoe vaker je er naar luistert, hoe makkelijker het wordt om de wensen van je hart te vervullen.