Voor ‘Bij Meera aan tafel’ verzamelde chef Meera Sodha 120 gezonde vegan en vega recepten voor het avondeten. Een breed scala aan Europese, Aziatische en Midden-Oosterse keukens komt langs; van Italië, Turkije en Libanon tot India en Vietnam. Yum! Hieronder vind je het recept voor een simpele maar toch creatieve pasta: orecchiette met miso, boter-groentesaus. De saus is een variatie op de bekende cavolo nero saus van de populaire Amerikaanse chef Joshua McFadden.
Snel én gezond pasta recept: orecchiette met miso-boter-groentesaus
Deze pasta is niet alleen simpel en lekker, maar ook supergezond. Dat komt vooral door de hoeveelheid cavolo nero die erin zit. Cavolo nero is het stevige Italiaanse broertje van boerenkool en wordt in Nederland ook wel palmkool genoemd. De groente wordt meestal in aparte, langwerpige bladeren verkocht en is te vinden in grotere supermarkten, bij de groenteboer of op de markt. Cavolo nero is onder andere rijk aan vitamine A, C en K, ijzer en calcium.
Recept: pasta met miso-boter-groentesaus
Meera: ‘De bekende boerenkoolsaus van de Amerikaanse chef Joshua McFadden was een heuse cultsensatie, die koks over de hele wereld zo ver kreeg om 450 gram cavolo nero in één keer op te eten. Het is in vele opzichten een indrukwekkende saus: de hoeveelheid bladgroente, de eenvoud en de uitzonderlijke smaak. Ik heb deze saus vele malen gemaakt, en daarbij liet ik de parmezaan weg en voegde ik wat venkelzaad, chilivlokken en miso toe. Zoals alle goede recepten heeft dit in mijn keuken nieuw leven ingeblazen gekregen en is hier mijn versie, met dank aan Joshua.’
Ingrediënten voor 4 personen
60 g boter, plantaardig of van zuivel
5 tenen knoflook, gehakt
½ theelepel venkelzaad
½ theelepel chilivlokken
100 g broccoli, in stukjes
400 g cavolo nero, bladeren losgehaald en in reepjes
¾ theelepel zout
2½ eetlepel witte miso
3 eetlepel extra vergine olijfolie
500 gram orecchiette
chili olie of extra vergine olijfolie, voor erover
Zo maak je de miso pasta
1. Laat de boter in een steelpan op halfhoog vuur smelten. Voeg als hij borrelt de knoflook, het venkelzaad en de chilivlokken toe, en bak al roerend 2-3 minuten tot de knoflook van rauw naar gebakken en beetje naar knoflookbrood gaat ruiken.
2. Voeg de broccoli, cavolo nero, het zout en 250 ml water toe, roer (dat is best lastig, maar geloof in jezelf), leg het deksel op de pan, draai het vuur halfhoog tot laag en bak de groenten 8-10 minuten tot ze zacht en geslonken zijn; roer ze om de paar minuten door.
3. Schraap de inhoud van de pan in een blender of keukenmachine, voeg de miso en olijfolie toe en maal alles tot een gladde saus; schraap hem zo nodig van de wand naar beneden en voeg ook zo nodig een beetje water toe om een zijdezachte saus te krijgen (ik voeg circa 4 eetlepels toe).
4. Spoel de pan om, vul hem met water (voeg geen zout toe: de miso is al vrij zout en je kunt het altijd later nog toevoegen) en breng aan de kook. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en dompel 1 minuut voor het eind van de kooktijd een beker in het kookwater om er wat van het zetmeelrijke kookwater uit te scheppen.
5. Giet de pasta af, doe hem terug in de pan, voeg de saus toe en hussel alles met 6-8 eetlepels kookwater om de consistentie te krijgen die je lekker vindt. Proef en voeg zo nodig wat zout toe.
6. Schep de pasta op een serveerschaal en besprenkel hem met chiliolie of extra vergine olijfolie.
Bij Meera aan tafel, Meera Sodha, €34,99, verkrijgbaar via Bol.com.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!