Als je denkt aan de bouwstenen van een goede gezondheid, komt vriendschap misschien niet als eerste in je op. Toch blijkt uit onderzoek dat vriendschap razend belangrijk is voor lichaam en geest. Sterker nog: volgens psycholoog Robin Dunbar is vriendschap dé belangrijkste factor die ons welzijn en onze gezondheid bepaalt. Meer nog dan gezonde voeding en beweging! Het positieve effect is zó groot, dat wetenschappers stomverbaasd waren toen ze het ontdekten. Dit zijn de 5 belangrijkste gezonde effecten van vriendschappen.
Dít is de positieve invloed van vriendschap op je gezondheid
Voor een Britse studie werd gekeken naar het verband tussen relaties en gezondheid bij 308.000 mensen. Kwaliteitsvolle relaties waren duidelijk gelinkt aan een lagere risico om vroegtijdig te overlijden. Eenzaamheid had het omgekeerde effect. Het gezondheidsrisico van eenzaamheid zou zelfs vergelijkbaar zijn met dat van het roken van 15 sigaretten per dag! Niet voor niets dus dat artsen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk steeds vaker aan ‘social prescribing’ doen: geen pilletje voorschrijven, maar sociaal contact. Hieronder lichten we 3 belangrijke gezonde effecten van vriendschap op je gezondheid uit.
1. Vriendschap is goed voor je weerstand
Contact met vrienden beïnvloedt de werking van het immuunsysteem. Het stimuleert volgens onderzoek de aanmaak van natuurlijke killercellen, de soldaatjes van jouw immuunsysteem die in actie komen wanneer je besmet wordt met een bacterie of een virus. Eenzaamheid ondermijnt het immuunsysteem juist. Dat komt doordat eenzaamheid stress veroorzaakt, wat het immuunsysteem activeert en zorgt voor ontstekingen. Worden die chronisch, dan wordt de kans groter dat je aandoeningen als hart- en vaatziektes, kanker, depressie en Alzheimer ontwikkelt. Wellicht verrassend om te horen is dat vriendschap ook je immuunrespons bij vaccinatie beïnvloedt. Mensen met goede relaties maken meer antilichamen aan wanneer ze gevaccineerd worden. En wie zich eenzaam voelt maakt juist minder antilichamen aan. Dat blijkt uit studies waarbij mensen ingeënt werden met het griepvaccin, het meningitisvaccin en het hepatitisvaccin.
2. Vriendschap helpt je om beter te slapen
Het lijkt misschien vreemd, maar de tijd die je overdag doorbrengt met je vrienden zorgt ervoor dat je ’s nachts beter slaapt. Neuroloog en slaapexpert Inge Declerq legt uit dat mensen met veel vriendschappelijke sociale contacten overdag meer alert zijn. Ze slapen ’s nachts vervolgens langer en ook hun slaapkwaliteit is beter. Dat komt doordat we in gezelschap van vrienden het hormoon oxytocine aanmaken. Oxytocine werkt angst- en stressverlagend. Het vermindert de hoeveelheid cortisol in je lichaam, één van de belangrijkste stresshormonen. En wie minder gestresst is, slaapt natuurlijk beter. Opnieuw, mensen die last hebben van eenzaamheid slapen juist slechter. Zij worden veel vaker wakker dan gemiddeld en hun slaapkwaliteit is daardoor slechter. Interessant is ook dat de REM-slaap en diepe slaap erg belangrijk zijn voor je vermogen om je emoties te reguleren en empathie te voelen. Zo kan een vicieuze cirkel ontstaan: vrienden helpen je om beter te slapen… en een goede nachtrust helpt je om je relaties te onderhouden.
3. Vriendschap beschermt tegen stress
Vriendschap beschermt je tegen de negatieve effecten van stress. Dat blijkt uit labo-onderzoek waarbij proefpersonen een stressvolle taak kregen: ze moesten zes minuten speechen voor een jury over de voor- en nadelen van euthanasie. Een eerste groep proefpersonen werd tijdens die speech ondersteund door een onbekende, een andere groep door een vriend. De deelnemers in de tweede groep ervaarden minder stress tijdens de taak. Dat was vooral te merken aan hun bloeddruk. De onderzoekers besluiten dat sociale steun van een vriend je beschermt op moeilijke momenten. Wetenschappers spreken in dat verband over de ‘stress-buffering hypothese‘: de positieve gezondheidseffecten van vriendschap zijn vooral sterk in stressvolle momenten. Goede vrienden zijn als een dijk die je beschermt als de golven hoog zijn.
Bron: VRT.be