videocam WEBINAR | Afvallen? Verwerk dan eerst déze belemmerende emoties met Anita Mulderij - 1 december, 19.00 u

Zomerrecept: glutenvrije omgekeerde kersen-amandeltaart

Recipes

Eten wat in het seizoen is: je doet de natuur én jezelf er een groot plezier mee. Onlangs verscheen het boek Jaarrond van Yvette van Boven. Een bundel met een hele hoop gezellig anekdotes en heerlijke recepten die ze schreef voor Volkskrant Magazine. Opgedeeld in seizoenen en maanden, geeft dit boek jouw boordevol inspiratie om te maken wat momenteel in season isVandaag delen we een omgekeerde glutenvrije kersen- amandeltaart. Lees en bak je mee? 

Zomerrecept: glutenvrije omgekeerde kersen-amandeltaart

We bijten de spits af met een leuk feitje. Een omgekeerde taart noem je namelijk ook wel ’tart tartin’. Vernoemd de zussen Stéphanie en Caroline Tatin, die het taartje in 1889 per ongeluk uitvonden. Op een dag zou Stéphanie vergeten hebben om voor de lunch tijdig een dessert te bereiden. Maar ze wilde niet dat haar hotelgasten zonder iets zoets te tafel zouden verlaten. En dus gooide ze op het laatste moment wat appels met suiker in de pan en dekte het geheel af met deeg. Die vorm zette ze in de oven. 25 minuten later haalde ze de taart uit de oven en draaide hem om. Ze deed alsof er niks aan de hand was en serveerde de taart. En voila! Een steengoed toetje, de Tart Tartin was geboren.

Yvette’s bijpassende anekdote als smakelijk aperitiefje

Dikke duif
’s Avonds eten we zo veel mogelijk buiten in de Amsterdamse achtertuin. Door de vele regen afgewisseld met zomerse warme dagen ziet ze eruit als een wulpse jonge griet, in de bloei van haar leven. Alles is voluptueus aan haar. Een tuin om in te bijten.Rond negen uur komt de merel. Vorig jaar zat hij vaak op de makelaar van ons dak, nu vaker op die van de buren. Hij zingt prachtig, al heeft dat even geduurd. Aan het begin van het voorjaar was-ie vaak nog niet goed bij stem, maar nu hij zoveel oefent gaat het hem steeds beter af en laat hij vanaf grote hoogte weten dat dit sappige stukje tuin het zijne is. Dan staat er in de tuin van de buuf op rechts een prachtig boompje, met frêle takjes en dito blaadjes, ik vermoed een krentenboompje, ze bloeit zo mooi in de lente. Er wonen slanke vinkjes in, die als we buiten eten altijd even komen inspecteren of we wat eetbaars laten -liggen. Later in de avond strijkt in die krentenboom een dikke duif neer. Hij is verschrikkelijk onhandig en veel te zwaar voor de broze takjes waarop hij zich nestelt.

Met zijn dikke billen draait hij net zolang tot-ie lekker zit. Blaadjes dwarrelen in het rond, de tengere takken buigen zo zwaar onder zijn volle gewicht door dat ik maar hoop dat de duif het er een avond op redt. Maar de volgende dag is hij gewoon weer terug. Schijnbaar vond hij het comfortabel. Gek genoeg laat elk dier de krentjes in de boom zitten. Ik zie ze roder worden vanuit ons raam. Mijn Ierse krentenboompje is tegen de zomer al leeg, net als de kersenboom bij mijn moeder, in de tuin van ons ouderlijk huis. U kunt er zilverpapier in hangen tot u een ons weegt, en gillen tot u schor bent (mijn moeder), het helpt geen zier: de vogels komen gewoon terug voor die kersen of krenten als u binnen nietsvermoedend de was vouwt. Zo zien we elk jaar de steenvruchtvoorraad in de vogelbek verdwijnen en verheugen we ons gewoon nergens meer op. Koop ik toch gewoon kersen op de markt, het is voor mij toch een teken van het begin van de zomer!

Ingrediënten voor 1 taart, 8 personen

  • 25 plus 200 gram boter, op kamertemperatuur
  • 2 eetl. plus 200 gram fijne tafelsuiker
  • 500 gram (liefst verse!) kersen, ontpit
  • 250 gram amandelmeel
  • 1 theel. bakpoeder
  • ½ theel. zout
  • 2 eieren
  • 100 gram yoghurt
  • drup amandelextract
  • optioneel & lekker erbij: vanille-ijs, dikke yoghurt

Benodigdheden 

  • taart- of springvorm van 22 cm Ø

Bereidingswijze 

  1. Verwarm de oven voor tot 170 °C.
  2. Vet een taart- of springvorm in van 22 centimeter doorsnee, knip een stuk bakpapier op maat en leg dat op de bodem. Vet alles in met het klontje boter, vooral dik op de bodem. Bestrooi de bodem met de 2 eetlepels suiker en verdeel de ontpitte kersen erover in een enkele laag.
  3. Mix de boter met de suiker licht en luchtig in een kom. Meng het amandelmeel, bakpoeder en het zout erdoor tot een egaal mengsel. Klop in een tweede kom de eieren met de yoghurt glad en meng het door het amandelbeslag. Breng op smaak met een drup amandelextract.
  4. Schep het beslag op de kersen in de vorm en smeer de bovenkant glad met de achterkant van een natgemaakte lepel. Zet de taartvorm op een bakplaat tegen eventueel lekken en bak de taart in ongeveer 1 uur mooi gaar.
  5. Laat 5 minuten rusten, laat een puntig mesje tussen taartvorm en taart glijden om hem los te maken en keer de taart dan uit op een groot bord.

Jaarrond, Yvette van Boven, Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar, onderanderen verkrijgbaar via Bol.com, €32,99

Bron verhaaltje Tart Tartin: historiek.net

4.5/5 (4 Reviews)
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winterboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Winter Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.