Supersimpel, supergezond én bomvol voedingsstoffen: de belangrijkste ingrediënten van een perfect recept als je het ons vraagt. Dit recept voor rijst met tempeh, paksoi en paddenstoelen uit het nieuwe kookboek So Simple van Rens Kroes vinkt ze allemaal af. De rijst biedt complexe koolhydraten, de tempeh een flinke dosis eiwitten, de paddenstoelen en paksoi een scala aan vitamines. In het bladgroen van de paksoi zit bijvoorbeeld veel vitamine A: goed voor de ogen én ondersteunt de gezondheid van je huid. De gezonde vetten uit de pindasaus zorgen ervoor dat de vitamine A goed wordt opgenomen.
Recept van Rens Kroes: rijst met tempeh, paksoi en paddenstoelen
Rens Kroes is pionier van de food & lifestyle-influencers en een van de eerste foodbloggers en -vloggers die zich focust op Powerfood: onbewerkte producten met hoge voedingswaarden. In haar nieuwste kookboek So Simple deelt ze maar liefst 88 eenvoudige, voedzame en toch verrassende lunch- en avondmaaltijden voor iedereen, van klein tot groot. De ingrediënten zijn gezond, smaakvol en makkelijk te verkrijgen. Sterker nog, veel heb je waarschijnlijk al klaarliggen in de voorraadkast. Bewustwording over wat je in je mond stopt vindt Rens belangrijk, dus staan er onder ieder recept originele feitjes over een ingrediënt. Een must have voor in je keuken!
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gram bruine rijst
- 400 gram tempeh
- 2 eetlepels tamari
- 400 gram gemengde paddenstoelen
- 1 grote paksoi
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel kerriepoeder
- 3 cm gember
- 2 handen verse basilicumblaadjes
- olie om in te bakken
Voor de pindasaus:
- 160 gram pindakaas
- 400 ml kokosmelk
- sap van 1 limoen
- 1⁄4 theelepel sambal (optioneel)
Zo maak je het
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en giet af.
- Snijd de tempeh in smalle reepjes, doe in een kom met 1 eetlepel tamari en een scheutje olie, roer
goed door en laat minstens 5 minuten intrekken. - Snijd de paddenstoelen in plakjes, de paksoi grof in slierten en de knoflook in stukjes. Rasp de
gember. - Verwarm wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen, paksoi, knoflook,
gember, kerriepoeder en 1 eetlepel tamari totdat de paddenstoelen gaan glimmen. - Hak ondertussen de basilicumblaadjes in stukjes.
- Verwarm wat olie in een andere koekenpan en bak op matig vuur de gemarineerde tempeh
donkerbruin. - Verwarm al roerend de ingrediënten voor de pindasaus in een pannetje.
- Verdeel de groenten, rijst en tempeh over vier kommen, bestrooi met de basilicum en schenk de
pindasaus eroverheen.