Dat bloemkool wel degelijk sexy kan zijn, bewijst de Braziliaanse sterrenchef met Italiaanse roots Marcelo Ballardin. Momenteel woont en werkt hij in België en is eigenaar van de restaurants Oak en Door 73 in Gent. Onlangs bracht hij het gelijknamige kookboek OAK uit. Op de Holistik-redactie sprong dit recept er gelijk uit. Echter, of je nu een toegewijde fan bent van bloemkool of stiekem een scepticus, bij de combinatie bloemkool en miso lik je gegarandeerd je vingers af. Het ziet er trouwens ook nog eens subliem uit. Snel de keuken in! Hieronder vind je Marcelo’s recept.
Vegan recept: geroosterde bloemkool met miso en dashi van een sterrenchef
Miso is een traditionele Japanse smaakmaker op basis van gefermenteerde sojabonen, rijst en/of gerst. De pasta heeft een zoute, hartige smaak. Je kunt miso gebruiken in soepen, dressings, marinades en andere gerechten. Het goedje is rijk is aan voedingsstoffen en nuttige bacteriën. Zo is het een bron van eiwitten, vezels en vitamines en mineralen zoals vitamine K, mangaan en koper. Het fermentatieproces dat wordt gebruikt om miso te maken, produceert ook probiotica: nuttige bacteriën die je lijf kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezond darmmicrobioom. Miso bevat echter ook veel zout. Dus pas een beetje op als je een hoge bloeddruk hebt of je nieren aan de zwakke kant zijn.
Redactie tip: kies altijd voor een hoogwaardige, biologische miso pasta. Zo vermijd je toevoegingen aan het product waar je niet op zit te wachten en andere mogelijke verontreinigingen.
Ingrediënten voor 6 personen
Bereidingswijze bloemkool met miso
1. Laat in een grote pan met voldoende water de bloemkool zachtjes koken totdat deze zacht, maar niet helemaal gaar is. Haal de bloemkool uit de pan en leg ‘m in een braadslee. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet de braadslee met de bloemkool in de oven totdat deze gaar is. Zet de geroosterde bloemkool apart.
2. Zet voor het glazuur een pan met de zoete miso, sojasaus, sake, mirin en suiker op een matig vuur. Roer goed door en zet het vuur lager totdat het mengsel een mooie glans heeft.
3. Zet de bloemkool 8 minuten in de oven (nog steeds op 200 °C) om weer warm te worden en bedruip hem elke 2 minuten met de misoglazuur. Leg de bloemkool daarna op een grote serveerschaal. Verwarm de dashi en serveer die bij de bloemkool. OAK, Marcelo Ballardin, €39,99, verkrijgbaar via Bol.com.