Kombucha is een immuunsysteem booster vol antioxidanten. Je kunt het drankje kant-en-klaar kopen, maar zelf maken kan natuurlijk ook. In het boek Plantkracht legt Wouter Bijdendijk precies uit waarom specifiek Chaga kombucha een aanrader is. Dat je het drankje in een handomdraai zelf kunt brouwen laat zijn broer Joris Bijdendijk zien aan de hand van een smakelijk recept. En fermenteren maar!
Recept: zelf kombucha maken doe je zo!
In Plantkracht beschrijft Wouter Bijdendijk zo’n dertig, veelal lokale planten en paddenstoelen. Allemaal ondersteunen ze je immuunsysteem, spijsvertering en je brein. Voor iedere heilzame plant en paddestoel bedacht sterrenchef Joris Bijendijk vervolgens twee vegetarische recepten, waaronder een recept voor kombucha.
Kombucha
Als je zelf kombucha maakt, dan is een kombucha zwam de basis. Dit wordt ook wel scoby genoemd. Scoby is een afkorting voor ‘symbiotische cultuur van bacteriën en gisten’. Het is een dikke ‘disc’ die bestaat uit een mengsel van bacteriën en gisten die samenwerken om suikers in kombucha te fermenteren.
Chaga
Aan het recept uit Plantkracht is chagapoeder toegevoegd. Wouter: ‘De Chaga paddenstoel wordt al eeuwen gebruikt om de weerstand te verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de zwam een sterke positieve werking op het immuunsysteem kan hebben en zou helpen tegen de schadelijke effecten van straling. De paddenstoel bevat onder meer betuline. Een stof waar nu veel onderzoek wordt naar wordt gedaan in verband met antikankermedicijnen.’
Ingrediënten voor 1 liter kombucha
- 1 liter water
- 2 eetlepels biologisch chagapoeder (gekocht of zelf gemalen)
- 150 gram kristalsuiker
- 50 ml appelciderazijn
- 1 kombucha zwam (SCOBY, natuurvoedingswinkel of online)
Overige benodigdheden
- koffiemolentje voor het malen (optioneel)
- gesteriliseerde glazen pot met ca. 1 liter inhoud
- kaasdoek of fijn geweven theedoek
- elastiek
Bereidingswijze
1. Breng in een pan het water aan de kook. Zet het vuur uit en voeg al roerend het chagapoeder en de suiker toe. Dek de pan af met het deksel en laat 6 uur staan.
2. Schenk het vocht in een gesteriliseerde glazen pot. Voeg de azijn toe en leg de kombuchazwam erin. Dek de pot af met een schoon stuk (kaas)doek en zet vast met een elastiek.
3. Bewaar de pot op een donkere plek op kamertemperatuur. Laat tussen de 7 en 14 dagen staan. Bewaar daarna in de koelkast.
Hoeveel mag je ervan?
Als onderhoudsdosering, en daarmee preventief werkend tegen ziekten – voorkomen is beter dan genezen – kun je 1 tot 2 glazen per dag drinken. De meeste mensen drinken het als vervanger van koffie.
Disclaimer: sommige mensen reageren allergisch op de Chaga paddenstoel en krijgen last van ademhalingsproblemen.
Bron: Plantkrant, geschreven door Wouter Bijdendijk, met recepten van Joris Bijdendijk