Smeuïg kaneelbroodjes met mierzoete icing: zalig! Bij veel koffietentjes liggen ze tegenwoordig als pronkstukken in de vitrine. Dat je deze lekkernij ook zelf kunt maken laat Hidde de Brabander zien in zijn nieuwe bakhandboek Boulangerie. Hidde heeft als chef-patisserie voor meerdere restaurants met Michelinsterren gewerkt. Dat klinkt veel belovend…
Recept: kaneelbroodjes met icing
Waar het kaneelbroodje van oorsprong vandaan komt is een hot topic. Vaak wordt gezegd dat het zoete broodje zijn oorsprong vindt in Zweden. Maar dat is nooit bewezen. Sommige food historici beweren dat het broodje uit Noord-Europa komt. Andere bronnen weten zeker dat de Oude Grieken aan de wieg staan van de lekkernij. Hoe dan ook: degene die op het idee kwam om een opgerolde koek te maken met kaneel erin is geniaal!
Ingrediënten
Voor het deeg
- 500 gram tarwebloem T45, plus extra om te bestuiven
- 75 gram water
- 150 gram volle melk
- 26 gram verse gist
- 155 gram kristalsuiker
- 4 gram fijn zout
- 65 gram ei
- 145 gram koude boter
Voor de vulling
- 155 gram rietsuiker
- 145 gram amandelpoeder
- 10 gram gemalen kaneel
- 145 gram boter
Voor de icing
- 155 g poedersuiker
- 25 g volle melk
Bereidingswijze
1. Kneed van alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, een soepel deeg. Snijd de boter in blokjes, voeg deze toe en kneed opnieuw tot een soepel deeg. Bol het deeg op en laat het ca. 60 minuten rijzen.
2. Smelt voor de vulling de boter. Voeg hier de rietsuiker, het amandelpoeder en de kaneel aan toe en meng goed. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 1 centimeter dik. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg. Rol het deeg vanaf een lange kant op en snijd de rol in negen even brede plakken. Leg de plakken op een snijvlak op een bakplaat en laat ze ca. 45 minuten rijzen.
3. Bak de kaneelbroodjes in ca. 25 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Meng als de broodjes bijna klaar zijn de ingrediënten voor de icing en schenk deze over de nog hete kaneelbroodjes.
Hidde Brabander in Boulangerie: “De combinatie van kaneel en brood kom je best vaak tegen. Al dan niet in combinatie met andere specerijen zoals kardemom of anijs. In deze vorm pakt kaneel de hoofdrol en hij geeft de broodjes flink wat spice.” Boulangerie, Kosmos Uitgeverij, €49,99, verkrijgbaar op Bol.com