Stapje voor stapje pakken we de draad van ons sociale leven weer op. Voor je het weet zit je weer gezellig met de hele familie in de achtertuin. En als je deze 100% plantaardige broccoli quiche op tafel zet, dan is het feest compleet. Het recept komt uit FAMILIY.EAT.PLANT. In dit fonkelnieuwe kookboek dagen Lisette Kreischer en Maartje Borst je uit om op plantaardige ontdekkingsreis te gaan, sámen met je familie.
FAMILY.EAT.PLANT. recept: vegan broccoli quiche met vegan spek
Plantaardig eten voor de hele familie, met dit kookboek is het een eitje. In FAMILY.EAT.PLANT. vind je de allerlekkerste en leukste recepten voor vega’s, vegans en flexi’s. Van classic family diners, gerechten uit de oven en snacks tot salades, groenteschotels en zoetigheden. Ook lees je alles over de ervaringen met plantaardig eten van families die je zijn voorgegaan. Wat vinden de kinderen lekker, hoe ga je om met peer pressure, zoals kritiek van vrienden, (groot)ouders of broers en zussen? Dit kookboek is een ode aan plant-based eten en daagt families uit om op een plantaardige ontdekkingsreis te gaan!
Vegan familierecept
Geen quiche zonder kaas. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg vegan varianten! Deze quiche is rijk gevuld met broccoli, vegan kaas en vegan spekjes. Echt een lekker familierecept om in het weekend te maken als je wat meer tijd hebt om te koken. De bereidingstijd valt gelukkig mee, maar de quiche moet natuurlijk nog wel even de oven in. Serveer er een lekkere salade bij, of gewoon een pluk rucola met wat goede olijfolie erover.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 300 g bloem
- ½ tl fijn zeezout
- 150 g vegan bakboter
- 3-4 el koud water
- 1 broccoli, in kleine roosjes
- 2 el olie om in te bakken
- 175 g vegan spekjes
- 1 beker (400 g) dikke sojakwark
- 50 g kikkererwtenmeel
- 4 el sojasaus of shoyu
- 1 tl knoflookpoeder
- versgemalen zout en peper naar smaak
- 150 g vegan geraspte kaas
- 6 smaaktomaatjes, in partjes
- ½ gedroogde tijm
- Extra: springvorm van 22 cm
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de bloem met het fijne zeezout in een grote kom. Voeg de bakboter toe, en wrijf deze met je vingertoppen door de bloem. Voeg het koude water toe en breng samen tot een deeg, zonder echt te kneden.
- Druk het deeg uit in een springvorm en prik gaatjes in de bodem van het deeg. Bestrooi de bodem licht met wat bloem en verdeel dit met je vingertoppen. Zet de vorm tot gebruik in de koelkast.
- Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de broccoli 1 minuut in het kokende water. Giet af, en spoel meteen na met koud water om de garing te stoppen.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de vegan spekjes aan.
- Meng de sojakwark met het kikkererwtenmeel, de sojasaus of shoyu, het knoflookpoeder, zout en peper in een grote kom. Voeg de broccoli, spekjes en 100 gram van de kaas toe.
- Meng alles door elkaar, en schep in de voorbereide taartvorm. Besprenkel de overige 50 gram kaas met wat water en verdeel dit over de quiche. Schik de tomaatjes erbovenop en bestrooi met wat tijm.
- Bak de quiche in ca. 50 tot 60 minuten gaar in de oven.
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide