We communiceren gedurende de dag zóveel dat het makkelijk is om de manier waarop we dat doen voor lief te nemen. Dat terwijl communiceren een vaardigheid is die een bepalende rol speelt in onze relaties en emotionele welzijn. Goed dus om af en toe even terug naar de basis te gaan en te onderzoeken hoe je productiever kunt communiceren. Het Gottman Institute deelde onderstaande gouden regels voor een stressvrij gesprek met je partner. Lees je mee?
Een productief, stressvrij gesprek voeren met je partner: déze 5 gouden regels geven houvast
Het Gottman Institute is opgericht door John & Julie Gottman. John Gottman wordt ook wel de Einstein van de liefde genoemd. Hij doet al decennialang onderzoek naar wat relaties maakt en breekt en ontdekte 9 componenten op basis waarvan hij kan voorspellen of een relatie stand houdt of niet. Gottman onderzocht interacties van duizenden koppels en uiteindelijk ontwikkelde hij de Gottman methode. Deze vorm van relatietherapie is zo populair dat er inmiddels allerlei Gottman-gekwalificeerde therapeuten rondlopen. Zijn vrouw Julie Gottman doet net zulk belangrijk werk. Zij helpt mensen helen van trauma, begeleidt homoseksuele koppels in adoptietrajecten en weet alles over het opvoeden van kinderen. Kortom: de moeite waard om de Gottmans te volgen op Instagram of een kijkje te nemen op hun website. Dan nu over naar 5 simpele gespreksregels waarmee je een productief, stressvrij gesprek kunt voeren met je partner.
1. Spreek om de beurt
Deze tip voelt misschien een beetje kinderachtig, maar doet wonderen. Het is goed om in elk gesprek in de gaten te houden of jullie allebei de ruimte krijgen om jullie zegje te doen. Hebben jullie een extra moeilijke kwestie te navigeren of worden jullie het maar niet eens? Pas dan de volgende strategie eens toe: Partner A mag alles zeggen wat hem/haar dwarszit. Partner B luistert zonder onderbreken en reageert na afloop op partner A zonder over zichzelf te beginnen. (Ik hoor je, ik begrijp je, ik kan me voorstellen dat je je zo voelt, etc.) Dan wissel je de rollen om. Een liefdevolle, begripvolle reactie die niet opgevolgd wordt door een ‘maar’ kan soms een gesprek een hele andere kant op sturen.
2. Geef geen ongevraagd advies
Ongevraagd advies geven kan de ander het gevoel geven dat jij denkt dat je het beter weet of jezelf beter vindt. Voor je advies geeft, reflecteer even rustig op wat je denkt dat de ander nodig zou kunnen hebben. En vraag toestemming voordat je je conclusies met hem of haar deelt.
3. Toon oprechte interesse
Eén van de meest frustrerende dingen is het gevoel hebben dat je niet gehoord wordt. Het kan ervoor zorgen dat je jezelf maar blijft herhalen, in de hoop dat je een bevredigende reactie krijgt. Help elkaar deze neerwaartse spiraal te ontwijken door elkaar veel vragen te stellen. Je geeft de ander dan niet alleen het gevoel dat je hem/haar oprecht hoort, je wordt ook nog eens een stuk wijzer over zijn/haar perspectief op de situatie. Ask, don’t assume, is hier de gouden regel.
4. Laat merken dat je de ander begrijpt
Psychotherapeute Jennifer Teplin legt uit: ‘Je kunt de ander verbale bevestiging geven door de ander te spiegelen. Als je partner zegt ‘Stephanie zei vandaag iets wat me erg raakte’, kun je vragen ‘Wat zei ze dat je zo overstuur maakte?’.’ Zoek een natuurlijke manier waarop je je partner kunt spiegelen in jullie gesprek. Zo laat je niet alleen duidelijk merken dat je begrepen hebt wat de ander zegt, je geeft haar of hem ook de kans om iets te verduidelijken als blijkt dat je het niét helemaal goed gehoord hebt. Bovendien valideer je de emoties van de ander. Als je partner zich niet beoordeeld voelt, kan hij of zij natuurlijk veel makkelijker eerlijk en open blijven gedurende het gesprek.
5. Kies de kant van je partner
Probeer zo veel mogelijk de kant van je partner te kiezen en samen een ‘it’s us against the world‘-houding te ontwikkelen. Zo kun je elkaar laten weten dat je elkaars prioriteit bent en een sterk team wilt vormen. Soms raak je zo verstrikt in een gesprek dat je onbewust een beetje van elkaar wegdrijft. Laat daarom ook af en toe je affectie zien door middel van lieve woorden of een subtiele aanraking. Nu is het extra handig om te weten welke liefdestaal je partner spreekt. Kleine liefdevolle gebaren kunnen een wereld van verschil maken in een moeilijk gesprek.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: wellandgood