Als het aan Elnaz Bahrami, eigenaresse van saladebar Venkel in de Amsterdamse Pijp, ligt gaan we in de herfst gewoon door met het eten van salades. Met hier en daar een aanpassing in de vulling maak je met haar tips in een handomdraai de lekkerste aardende salades met herfstgroenten.
Salades en de herfst: een betere combinatie dan je denkt
Het weer blijft altijd een geliefd gespreksonderwerp. Je hoort het jezelf vast weleens zeggen: “Poeh, wat is het toch warm!” of “Nou, de herfst is begonnen, hé?”. Bij ons vervolgt men die laatste vraag dan standaard met“Wat gaan jullie eigenlijk doen met de herfst? Want dan wil men toch geen salades…?” Dan moet ik stiekem een beetje lachen. Maar vind het jammer dat de salade nog steeds enkel met de zomer wordt geassocieerd. Dat het iets is wat je alleen nuttigt bij warm weer of als je iets ‘lichts’ wil eten. Alhoewel een salade daar goed voor dient, is het daar natuurlijk niet enkel toe beperkt. Dat is het in ieder geval voor mij nooit geweest. Ik begon ooit aan dit saladebar-avontuur met het streven om een verandering opgang te brengen als het gaat om de perceptie van een salade. Misschien naïef, maar ik geloof er nog steeds in.
GRATIS meditatie (30 min)
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en leer mediteren met de energie van de herfst!Ontvang jouw meditatie
Salade als volwaardige maaltijd
Een salade eten als volwaardige maaltijd kan altijd én in elk seizoen. Juist omdat elk seizoen andere groenten en bereidingen van de groenten met zich meebrengt, kun je enorm veel diversiteit aanbrengen in een salade. Denk aan paddestoelen of pompoen, smaken waar we naar hunkeren op donkere, natte koude avonden. Maar ook zoete aardappel uit de oven of gegrilde pastinaak. Of wat te denken van bonen of linzen: warm ze even op in een koekenpan met wat kruiden. Want opgewarmd geven ze veel meer smaak af. Dat gemengd met groenten die je liever niet warm hebt – zoals bladgroenten omdat de ‘crunchyness’ daarvan juist heel lekker is – en je hebt je perfecte herfstsalade.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!