NYE op de bank? Met een beetje creativiteit wordt de laatste avond van 2020 alles behalve saai. Knus onder een dekentje, een lekkere pizza, een fles champagne en een goddelijk dessert… Helemaal fijn als die pizza net zo lekker, maar wél gezonder is dan de traditionele variant. En ook nog eens vegan. En wat dacht je van een vleugje essentiële olie voor extra smaak en een originele health boost? Met dit pizzarecept uit het prachtige kookboek Koken met Essentiële Oliën van The Green Happiness’s Tessa Moorman zit je helemaal goed.
Recept voor een knusse NYE op de bank: gezonde vegan pizza verrijkt met essentiële oliën
Pizza’s ongezond? Deze niet! Door zelf je pizza te beleggen, kun je hem een stuk minder zout en vet maken als de kant-en-klare variant. Je kunt zelf het deeg voor de bodem maken, maar als je weinig tijd hebt is een kant-en-klare bodem een uitkomst. Er zit geen kaas of vlees op de pizza, waardoor hij direct een stuk minder zout en vet wordt. Maar, geen zorgen, niet minder lekker!
Smaakvolle topping
De topping van de pizza is een crumble van onder andere pijnboompitten en verse basilicum. Hij krijgt een hartige, kaas-achtige smaak door de edelgistvlokken die erin zitten. Je kunt ze weglaten als je ze niet in huis hebt, maar tegenwoordig kun je edelgistvlokken (ook wel nutritional yeast genoemd) bij de meeste (bio)supermarkten vinden. De crumble wordt tenslotte verrijkt met een paar druppels citroen essentiële olie. Citrusoliën hebben een reinigend effect en een opbeurend aroma. In plaats van citroen essentiële olie zou je hier ook limoen essentiële olie kunnen gebruiken.
Ingrediënten voor 2 pizza’s
2 dunne pizzabodems
200 ml tomatensaus
2 eetlepels gedroogde oregano
zout en peper
1 courgette
100 g artisjokharten
20 g verse basilicum
75 g pijnboompitten
3 eetlepels edelgistvlokken
4 druppels citroen essentiële olie
25 g rucola
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed twee ovenplaten met bakpapier. Leg hier de twee pizzabodems op.
- Bestrijk elke pizzabodem met tomatensaus. Strooi wat oregano, zout en peper over de tomatensaus.
- Was de courgette en snijd met een dunschiller in de lengte in plakken. Verdeel de courgette slierten over de pizzabodems. Leg de artisjokharten erbij en bak in het midden van de oven in ongeveer tien minuten goudbruin.
- Maak ondertussen een crumble door de basilicum, pijnboompitten, edelgistvlokken en citroen essentiële olie in een keukenmachine fijn te malen. Breng op smaak met wat zout en peper.
- Haal de pizza’s uit de oven, verkruimel de crumble over de pizza’s en verdeel de rucola eroverheen. Eet smakelijk!