Vorige week plaatsten we een artikel over de 5 love languages. Veel minder bekend zijn de 5 apology languages, die laten zien hoe jij ‘sorry’ zegt én hoe je het liefst wilt dat anderen hun excuses aanbieden. Toch is dit lijstje minstens zo belangrijk. Je wilt immers volledig tot iemand doordringen, júist als je iets recht te zetten hebt. Wat de 5 apology languages zijn en of de één effectiever is dan de ander, lees je hieronder.
Dít zijn de 5 ‘apology languages’. Welke is de sleutel tot jouw vergeving?
Voor veel mensen zijn één of twee van de apology lanugages het belangrijkst. Dat is de taal die jij het best verstaat en waarschijnlijk zelf ook het best spreekt. Maar dat betekent niet dat de rest er niet toe doet. Sterker nog, als er écht iets recht te zetten is spelen ze waarschijnlijk allemaal samen een rol. Gebruik de test en het lijstje dus vooral als een sleutel tot meer zelfkennis en begrip voor je dierbaren. Mist er voor je gevoel iets aan de excuses van een ander? Grote kans dat hij/zij een taal overslaat die jij het liefste hoort en spreekt. En vraag je ook af waar jouw eigen blinde vlek ligt. Welke taal spreek je liever niet en waarom? En waar staat deze op het lijstje van je partner of beste vriend(in)?
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
De 5 apology languages
1) Zeggen dat het je spijt
Als deze taal bovenaan je lijstje staat, vind je het belangrijk dat de ander ‘het spijt me’ kan zeggen (en dat ook echt meent). Dat klinkt simpel, maar voor veel mensen zit er vaak schuldgevoel of trots in de weg. Niet zo gek, want je bent best kwetsbaar wanneer je – zonder mitsen en maren! – zegt dat iets je spijt. Toch weet jij deze gevoelens zelf waarschijnlijk makkelijk aan de kant te zetten en verwacht je van een ander hetzelfde. Het helpt ook als een ander de pijnlijke consequenties van de fout benoemt. Bijvoorbeeld: ‘Het spijt me dat ik die afspraak achter je rug om heb gemaakt, ik begrijp dat je nu even je vertrouwen in me kwijt bent.’
2) Verantwoordelijkheid nemen
Naast een spijtbetuiging en het benoemen van vervelende consequenties, vinden veel mensen het belangrijk als de ander erkent dat ze fout zat. Het helpt als iemand ook weet te vertellen hoe en waarom iets dan fout was. Dat geeft je vertrouwen dat hij het echt begrijpt en van zijn fouten zal leren. Ben jij degene die je excuses wilt aanbieden? Onthoud dan dat hier opnieuw geldt: zonder mitsen en maren. Natuurlijk is de realiteit soms genuanceerd en heb je ook behoefte jouw kant van het verhaal uit te leggen. Dat kan altijd nog. Doe het liever niet in één adem met je spijtbetuiging, dat maakt ‘m heel wat minder helend.
3) De situatie rechtzetten
De derde apology language gaat over een manier vinden om de boel recht te zetten. Je vindt het belangrijk dat iemand zich daarin actief opstelt. In praktische situaties is dat vaak makkelijk. Stoot iemand je favoriete vaas om? Je vindt het fijn als ze op z’n minst aanbiedt een nieuwe te kopen. Maar als deze apology language belangrijk voor jou is geldt dat waarschijnlijk des te meer wanneer de consequenties van een fout abstracter zijn. Als je vertrouwen beschaamd is bijvoorbeeld. Dan kan het helpen om van de ander expliciet te horen dat ze bereid is om de situatie recht te zetten. De uitdaging voor jou ligt in het durven formuleren van je behoeften. Wat heb jij nu nodig van de ander om de gevolgen van zijn fout te helen?
4) Berouw tonen en veranderingen maken
Hoewel het al fijn kan zijn om te horen dat iemand iets recht wilt zetten en hoe diegene dat dan voor zich ziet, is actie voor veel mensen veel belangrijker. Deze apology language gaat dan ook vooral om concrete gedragsveranderingen (laten) zien. Je vindt het misschien minder belangrijk dat iemand van alles benoemt, als je maar ziet dat hij dingen anders doet. Jij leest berouw en begrip vooral af uit concrete acties en biedt zelf ook het liefst op die manier je excuses aan.
5) Om vergeving vragen
Als nummer 5 hoog op je lijstje staat vind je het fijn als iemand je expliciet om je vergeving vraagt. Dat legt als het ware de ‘macht’ weer terug bij jou. Jij hebt dan het gevoel dat je zelf kunt aangeven wanneer je klaar bent voor verzoening. Dat creëert ook wat ruimte. Fijn voor als je even zelf je gekwetste gevoelens wilt verwerken zonder dat de ander meteen van alles recht probeert te zetten.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Bron: Mindbodygreen