Maartje Borst bewijst met Taart ende Koeck dat 100% vegan taarten, cakes en koekjes minstens zo lekker zijn als oma’s ouderwetse appeltaart. In dit inspirerende bakboek vind je geen rare bakbenodigdheden als kilo’s cashew met kokosolie, maar simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten. Denk aan appelmoes of kokend water, voor de allerlekkerste, luchtigste, smeuïgste cakes en chocotaarten. Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen!
Nazomer recept: friszoete vegan maanzaad-citroenyoghurtcake
Maartje: ‘Deze cake is perfect om te maken als je visite krijgt en geen zin hebt om een ingewikkeld baksel te maken, maar wel iets speciaals uit de oven wilt toveren. Door de yoghurt krijgt de cake een aangename textuur en frisse smaak. Maanzaad en citroen hebben zich al als gouden combinatie bewezen en maken dat nog eens waar in deze cake. Maak hem extra mooi door hem op te leuken met wat gekonfijte citroenschijven. Die maak je zelf heel makkelijk en snel in een koekenpan.’
Benodigdheden
- staande tafelmixer of elektrische handmixer
- cakeblik van ca. 25 cm lang
Ingrediënten
Gekonfijte citroenen
- 1 biologische citroen, in dunne schijven
- 100 g suiker
Cake
- 150 g plantaardige bakboter van goede kwaliteit
- 150 g lichtbruine kristalsuiker
- 1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g 25 g custardpoeder
- geraspte schil en sap van 1 biologische citroen
- 400 g soja- of kokosyoghurt
- 375 g bloem
- 1 zakje bakpoeder van 16 g
- 75 g maanzaad
Glazuur
- een beetje citroensap
- 150 g poedersuiker
Bereidingswijze
- Doe voor de gekonfijte citroenen de citroenschijven samen met de suiker in een koekenpan of hapjespan. Laat de suiker helemaal smelten. Zet het vuur niet te hoog en schep de schijven af en toe voorzichtig om. Als het wit van de citroenschijven doorzichtig wordt en de suikersiroop steeds meer gaat schuimen, zijn ze klaar. Ze worden wat stroperiger naarmate je ze langer inkookt. Zorg dat je de siroop niet te ver inkookt, want dan gaat hij karamelliseren. Leg de schijven op een stuk bakpapier om af te koelen.
- Verwarm de oven voor op 170 °C. Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet hem goed in met wat plantaardige bakboter.
- Klop de boter, suiker en vanillesuiker luchtig met een elektrische handmixer of staande tafelmixer.
- Voeg het custardpoeder, de citroenrasp en het citroensap toe en klop even door. Voeg vervolgens de yoghurt schep voor schep toe terwijl je blijft kloppen.
- Doe de bloem, het bakpoeder en maanzaad erbij en spatel alles door elkaar. Doe het beslag in de cakevorm
en bak het in ca. 40 minuten gaar. Test of een satéprikker die je in het midden van de cake steekt er
schoon uit komt. Zo niet, dan verleng je de baktijd met een paar minuten. - Meng voor het glazuur het citroensap letterlijk druppel voor druppel door de poedersuiker, het is al snel te veel. Je wilt een mooi dik, net vloeibaar glazuur. Giet het glazuur over de iets afgekoelde cake (die nog best een beetje warm mag zijn) en leg de gekonfijte-citroenschijven erop.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!