De Nationale Week Zonder Vlees staat weer voor de deur. Van 9 t/m 15 maart 2020 kun je een week lang op avontuur in vegaland. Durf jij het aan om 7 dagen geen vlees te eten? Dan hebben we hier vast een heerlijk vegetarisch recept voor je: kruidige aubergine shakshuka met harissa en sumak. Zo ga je goed voorbereid deze bewuste week in.
Vega weekendrecept: kruidige aubergine shakshuka met harissa en sumak
Het is bijna zover: van 9 t/m 15 maart vindt de 3e editie van de Nationale Week Zonder Vlees plaats. Heel Nederland wordt dan uitgedaagd om een week geen vlees (en vis) te eten om zo de vegetarische keuken te ontdekken. De week is in het leven geroepen om een flexitarisch eetpatroon – waarbij vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten – te promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu.
Sumak
Deze kruidige pan vol groenten, ei en vegetarische gehakt is een heerlijk gerecht om mee te ontbijten of lunchen. De pittige smaakmaker harissa en de frisse citroen-achtige smaak van Sumak maken dit recept helemaal af. Harissa komt oorspronkelijk uit Tunesië en wordt veel gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken. Maar ook hier is dit heerlijke goedje op basis van chilipeper en tomaat niet meer weg te slaan uit onze keuken. Ken je Sumak nog niet? Dit is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Deze bijzondere plant groeit in het wild op droge, rotsige grond in het Middelandse Zeegebied. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. Laat je verrassen door dit heerlijke én kruidige gerecht!
Deze ingrediënten heb je nodig
Voor 4 personen
- 4 eieren
- 4 sneden brood
- 2 aubergines, in blokjes
- 800 g tomatenblokjes
- 300 g Quorn fijngehakt
- 200 g Griekse yoghurt
- 1 witte ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst 5 g peterselie, fijngesneden
- 5 g koriander, fijngesneden
- 2 tl tomatenpuree
- 1 el harissa
- 1 el rode wijnazijn
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl sumak
- zonnebloemolie
- zout en peper
Zo maak je de kruidige aubergine shakshuka met fijngehakt
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
- Snijd het brood, als dit nog niet gesneden is, in plakken van 1 cm dik, verdeel de plakken over een ovenrooster of over een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met zonnebloemolie. Rooster de sneden brood 4-6 minuten in de oven totdat deze goudbruin kleuren en knapperig zijn. Haal de toast uit de oven en laat afkoelen.
- Verhit zonnebloemolie in een ruime koekenpan en fruit de ui totdat deze glazig begint te worden.
- Voeg de aubergine toe aan de pan en bak 5 minuten mee op middelhoog vuur.
- Voeg het fijngehakt, de tomatenpuree en tomatenblokjes toe aan de pan, roer alles goed door en laat nog 5 minuten pruttelen.
- Voeg de knoflook, koriander, peterselie, harissa, rode wijnazijn, paprikapoeder en gemalen komijn toe aan de pan en roer alles nog een keer goed door.
- Maak 4 kuiltjes in de saus en breek hier de eieren in. Laat nog 5-10 minuten zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
- Haal de pan van het vuur, verdeel de shakshuka over de borden en serveer met toast, Griekse yoghurt en garneer met sumak.
Wil jij ook meedoen? Inschrijven kan via weekzondervlees.nl.